Na hlavný obsah

Stav mostov na Slovensku sa výrazne zhoršuje

Zanedbávajú sa aj ich prehliadky.

Stav mostov na Slovensku sa zhoršuje. Kým v roku 2004 bolo v dobrom technickom stave vyše 60 percent mostov, v roku 2020 ich bolo necelých 34 percent zo všetkých mostov na našom území.

Najvyšší kontrolný úrad upozornil, že Slovensko dlhodobo neinvestuje do ich modernizácie a údržby. Zanedbáva aj prehliadky mostov. Ministerstvo dopravy chce ich rekonštrukciu financovať aj cez PPP projekty.

Oceľové laná povolili a do Hornádu sa zrútilo 200 ton sutín. Most medzi Kysakom a Veľkou Lodinou samovoľne spadol v októbri 2020. Približne rok museli motoristi využívať obchádzku. Stavba sa zrútila aj v Spišskej Novej Vsi. Zranila sa žena, ktorá v tom čase po nej prechádzala.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V zlom technickom stave máme 175 mostov, vo veľmi zlom technickom stave máme 135 mostov a osem mostov máme v havarijnom stave. To znamená takmer 49 % mostov, ktoré sú vo vlastníctve Košického samosprávneho kraja (KSK), potrebuje akútne rekonštrukciu,“ uviedol riaditeľ investičného úseku Správy ciest KSK Matej Pindroch.

Kraju chýba na ich obnovu približne 200 miliónov eur.

„Číslo sa zrýchľuje alebo zväčšuje viac ako stíhame stavať a toto je aj otázka na štát, akým spôsobom plánuje pomôcť,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Na zlý stav a nutnú opravu mostov upozorňuje aj Najvyšší kontrolný úrad. Prijať treba podľa neho udržateľný systém financovania obnovy z viacerých zdrojov. Rekonštrukcie platí štát najmä peniazmi z Bruselu. Eurofondy majú byť podľa úradu len doplnkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko