Na hlavný obsah

Stromy padali aj na autá, zasahovať museli hasiči. Silný vietor spôsoboval problémy

V Nitre takmer došlo k víchrici.

Silný nárazový vietor, ktorý zasiahol územie Slovenska, si v pondelok (17. 1.) vyžiadal nárast výjazdov hasičov. Uviedol to Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) na facebooku s tým, že v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou vykonali hasiči dosiaľ 70 výjazdov s pri viacerých z nich stále zasahujú.

„Najvážnejšia situácia je v Bratislavskom a v Trnavskom kraji, kde hasiči zasahovali 19-krát v oboch krajoch. V Nitrianskom kraji zasahovali 12-krát a v Žilinskom kraji bola ich pomoc v súvislosti s odstraňovaním následkov silného vetra potrebná 11-krát,“ konkretizovali hasiči.

Príslušníci HaZZ v pondelok tiež pomáhali pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a zaparkovaných vozidiel, v niekoľkých prípadoch odstraňovali strhnuté strechy. „Predpokladá sa, že výjazdy k podobným udalostiam budú ešte pribúdať,“ skonštatovali.

Počasie a najmä silný vietor, v niektorých okresoch až búrlivý, spôsobovali viaceré problémy na celom území SR. V Nitre sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) takmer vyskytla víchrica.

„Najsilnejší vietor sme v nižších polohách zaznamenali v Nitre, kde len málo chýbalo k víchrici (20,8 m/s, resp. 75 km/h). Nárazy boli najsilnejšie v Poprade a Nitre, až okolo 100 km/h. Vietor lokálne spôsobil aj škody, no pravdepodobnosť škôd sa už výrazne znižuje, pretože vietor už na väčšine územia slabne,“ napísali meteorológovia.

Ako informovali večerné Správy RTVS, poľadovica a silný vietor spôsobili obrovské problémy aj na ceste medzi Spišskou Novou Vsou a Levočou. Polícia cestu uzavrela. Na mieste sa tvorili rozsiahle kolóny. Viacero áut skončilo v priekope a pomáhali im hasiči z Levoče.

Krátko pred 18.00 h sa podarilo sprejazdniť jeden jazdný pruh a dopravu púšťajú striedavo. Mimoriadne zlá situácia je aj na ceste medzi Spišskou Novou Vsou a Spišským Štvrtkom. Aj tam pre šmykľavé cesty uviazli vodiči v dlhých kolónach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko