Na hlavný obsah

Svitko obsadil na Rely Dakar konečné 12. miesto

Záverečný deň poznačila tragédia.

Svitko obsadil na Rely Dakar konečné 12. miesto
Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko na Rely Dakar 2022. Foto: ČTK/ZUMA/Eric Vargiolu

Trinásta účasť na prestížnej púštnej Rely Dakar priniesla slovenskému motocyklistovi Štefanovi Svitkovi konečnú dvanástu priečku. S tohtoročnou edíciou sa rozlúčil osemnástou pozíciou v piatkovej (14. 1.) 12. etape, v ktorej dostal trest v podobe jednej minúty k svojmu času.

Tridsaťdeväťročný Žaškovčan v Saudskej Arábii v konečnom účtovaní zaostal o 59:17 min za víťazným Britom Samom Sunderlandom, nebyť šestnástich minút penalizácií, skončil by na siedmej priečke.

Štefan Svitko pri trinástej účasti na Rely Dakar dokončil toto podujatie deviatykrát, jeho maximom je 2. priečka z januára 2016. Vlani obsadil 8. pozíciu.

Víťazov poznajú aj ďalšie kategórie

V súťaži automobilov si celkový triumf pripísal Nasser Al-Attiyah z Kataru, ktorý sa na čele hodnotenia usadil už po prvej etape a nikoho z konkurentov už pred seba nepustil.

Attiyah si vyjazdil na Rely Dakar už svoje štvrté prvenstvo, v minulosti to dokázal aj v rokoch 2011, 2015 a 2019.

Čech Miroslav Zapletal so slovenským navigátorom Marekom Sýkorom v záverečnej 12. etape obsadili 32. stupienok (+13:57 min) a v celkovom poradí obsadili 24. miesto s mankom 6:36:11 h na víťaza.

Medzi štvorkolkami si titul domov odnáša Francúz Alexandre Giroud, ktorého v piatok klasifikovali na 5. pozícii a v celkovom poradí mal pred Franciscom Morenom z Argentíny náskok 2:21:11 h.

V súťaži kamiónov počas celej Rely Dakar dominovali Rusi na Kamazoch. V celkovom poradí triumfoval Dmitrij Sotnikov s náskokom 9:58 min pred Eduardom Nikolajevom, tretí Anton Šibalov zaostal v súhrne o 1:11:11 h a štvrtý Andrej Karginov o 1:49:55 h. V piatok dosiahol najlepší čas práve Sotnikov, druhý bol Čech Martin Macík.

Záver Rely Dakar poznačila tragédia

Záverečný súťažný deň na Rely Dakar priniesol aj jednu tragickú nehodu. Vo veku 20 rokov totiž prišiel o život francúzsky mechanik Quentin Lavalée z tímu PH Spot.

Jeho asistenčné vozidlo malo počas presunu do Džiddy kolíziu s nákladným vozidlom, ktoré nebolo súčasťou prestížneho motoristického podujatia. Tragédiu potvrdila miestna polícia aj organizátori Rely Dakar vyhlásením na sociálnych sieťach.

Viac šťastia mal druhý pasažier vo vozidle Belgičan Maxime Frére, ktorého s pomliaždeninami hrudníka a v oblasti brušnej dutiny transportovali do nemocnice v Džidde. Lavallée s Frérem sa starali o vozidlo Francúza Rudyho Jacquota, ktorý štartoval v kategórii Classic.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport