Na hlavný obsah

Taliban nariadil odrezanie hláv figurínam v obchodoch s oblečením

Odporuje to vraj islamskému právu.

Taliban nariadil odrezanie hláv figurínam v obchodoch s oblečením
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Afganské vládnuce hnutie Taliban vyzvalo obchodníkov s oblečením v meste Herat na západe krajiny, aby urezali hlavy figurínam, ktoré sú v rozpore s jeho interpretáciou islamského práva. Informovala o tom v stredu (5. 1.) agentúra AFP.

Islam má odmietavý postoj k zobrazovaniu nielen Boha a prorokov, ale aj ľudských postáv. „Vyzvali sme obchodníkov, aby figuríny sťali, pretože odporujú islamskému právu šaría,“ povedal agentúre AFP Azíz Rahmán, predstaviteľ ministerstva pre šírenie cnosti a predchádzanie neresti v treťom najväčšom afganskom meste Herat, ktoré má asi 600 000 obyvateľov.

„Ak im hlavy len zakryjú alebo celé figuríny schovajú, Alahovi anjeli neprídu do ich obchodu či domu, aby im požehnali,“ dodal.

Podľa Rahmána predajcovia sľúbili, že nariadenia poslúchnu. Agentúra AFP pripomenula, že videonahrávky zachytávajúce urezávanie hláv figurínam kolujú v posledných dňoch na sociálnych sieťach.

Za svojej prvej vlády v Afganistane v 90. rokoch Taliban šokoval svet tým, že nariadil zničenie dvoch obrovských sôch Budhov v údolí Bámján. Od svojho návratu k moci v polovici minulého augusta talibovia, ktorí sa usilujú o medzinárodné uznanie a humanitárnu pomoc, vystupujú umiernenejšie.

Napriek tomu už vydali množstvo prísnych nariadení, ktoré sa týkajú v mnohých prípadoch žien. Tie napríklad nemôžu cestovať samé na dlhšie vzdialenosti, časť študentiek sa stále nemohla vrátiť do škôl a mnohým ženám neumožnili návrat do zamestnania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet