Na hlavný obsah

Ukrajinské štátne inštitúcie postihol rozsiahly kybernetický útok

Vinia z neho Rusko.

Ukrajinské štátne inštitúcie postihol rozsiahly kybernetický útok
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Pre rozsiahly kybernetický útok v piatok (14. 1.) prestali fungovať internetové stránky ukrajinského ministerstva zahraničia a ďalších úradov, uviedol podľa agentúry Reuters ukrajinský rezort zahraničia.

Podľa ukrajinských bezpečnostných činiteľov za útokom pravdepodobne stojí Rusko. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg informoval, že ukrajinskí odborníci na kybernetickú bezpečnosť rokujú o útoku so svojimi kolegami v Bruseli a že Severoatlantická aliancia (NATO) plánuje posilňovať s Kyjevom spoluprácu v tejto oblasti.

Útok odsúdil šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

Ukrajinská vláda oznámila, že väčšinu zasiahnutých štátnych webov sa podarilo obnoviť, a že ďalšie budú čoskoro k dispozícii. Ubezpečila tiež, že pri útoku neunikli žiadne osobné údaje.

Útok začali vyšetrovať

Agentúra DPA pôvodne uviedla, že nie je možné otvoriť napríklad internetové stránky ministerstva energetiky, úradu vlády a záchrannej služby. Útok začala vyšetrovať zvláštna policajná jednotka.

Podľa ukrajinských médií sa na internetových stránkach ministerstva zahraničia objavil výhražný nápis v ruštine, poľštine a ukrajinčine, tesne predtým ako web prestal fungovať.

„Ukrajinci! Vaše osobné údaje boli nahraté na verejnú sieť. Všetky dáta v počítači sú zničené, nie je možné ich obnoviť,“ oznamoval nápis, doplnený obrázkom preškrtnutej ukrajinskej vlajky a mapy Ukrajiny.

Niektoré vládne stránky vypli zámerne, aby sa predišlo rozšíreniu útoku na ďalšie zdroje, uviedla vláda.

Podozrievajú ruských špecialistov

Tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov podľa agentúry Unian povedal, že „na 99,9 percent“ útok vykonali „ruskí špecialisti“.

K podobným záverom sa prikláňa tiež ukrajinská tajná služba SBU, podľa ktorej prvotné indikácie z vyšetrovania naznačujú, že akciu vykonali „hackerské skupiny napojené na špeciálne služby Ruskej federácie“, uviedla agentúra Reuters.

Tá s odvolaním sa na ukrajinské bezpečnostné zložky tiež napísala, že útočníci zrejme využili prístupové práva externej firmy, ktorá mala vývoj napadnutých webov na starosti.

Incident prišiel v čase silnejúceho napätia v regióne, keď Rusko pri hranici s Ukrajinou zhromaždilo desaťtisíce vojakov.

Predohra ruskej invázie?

Len niekoľko hodín pred napadnutím vládnych webov povedala ukrajinská veľvyslankyňa vo Washingtone Oksana Markarovová televízii CBS News, že Ukrajina vidí hackerské útoky ako prípadnú predohru ruskej invázie.

„Ak sa Rusko rozhodne pre inváziu, potom vieme, že by sme mali predtým očakávať intenzívnejšie kybernetické útoky,“ uviedla. Moskva, ktorá v roku 2014 obsadila a potom anektovala ukrajinský Krym, ale popiera, že by chystala útok proti svojmu susedovi.

„Mobilizujeme všetky naše zdroje, aby sme pomohli Ukrajine vyrovnať sa s týmto kybernetickým útokom,“ povedal pred rokovaním ministrov zahraničia EÚ vo francúzskom Breste Borrell. Kto je za útokom, nechcel špekulovať, dodal však, že „si to vieme predstaviť“.

Podporu Ukrajine ponúkli aj Spojené štáty, a to prostredníctvom hovorcu rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť. Ten tiež podľa agentúry Reuters povedal, že o incidente bol informovaný americký prezident Joe Biden.

Útok na ukrajinskú vládu popri Borrellovi dôrazne odsúdil šéf NATO Jens Stoltenberg, ktorý informoval, že Severoatlantická aliancia a Ukrajina v najbližších dňoch podpíšu dohodu o posilnení spolupráce v kybernetickej oblasti.

Doplnil, že Kyjev získa prístup do aliančnej platformy na zdieľanie informácií o škodlivých počítačových programoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet