Na hlavný obsah

V Japonsku i Kórei hlásia rekord v počte pozitívnych prípadov za deň

Krajina vychádzajúceho Slnka sprísnila opatrenia.

V Japonsku i Kórei hlásia rekord v počte pozitívnych prípadov za deň
Testovanie na koronavírus v juhokórejskom Soule.

Denný prírastok ľudí infikovaných koronavírusom v Japonsku po prvý raz prekonal hranicu 60 000. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na japonskú televíziu FNN.

Vláda ázijskej krajiny s takmer 126 miliónmi obyvateľov v utorok (25. 1.) oznámila sprísnenie opatrení proti šíreniu covidu v ďalších 18 regiónoch vrátane Osaky či Kjóta s platnosťou do 20. februára.

Televízna stanica Fuji News Network (FNN) uviedla, že za posledných 24 hodín sa v Japonsku nákaza potvrdila u 62 612 ľudí, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s hodnotami spred týždňa. V Tokiu bolo za posledný deň potvrdených rekordných 12 813 nových infekcií.

Prísnejšie opatrenia, ktoré doteraz platili v 16 prefektúrach vrátane hlavného mesta, vláda rozšírila o 18 ďalších oblastí, píše agentúra Kjódó. Obmedzenia, ktoré zahŕňajú skrátenie otváracej doby reštaurácií a barov, sa tak budú po novom týkať 70 % krajiny.

Japonské úrady už skôr uviedli, že ponechajú minimálne do konca februára uzavreté hranice krajiny, čo vyvolalo kritiku okrem iného z radov zahraničných študentov.

Rekord aj v Južnej Kórei

Aj v Južnej Kórei zaznamenali za posledný deň rekordný počet prípadov. V pondelok (24. 1.) ich v krajine odhalili dovedna 8 571, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Informovala o tom agentúra DPA.

Celkový počet potvrdených prípadov tak stúpol na 750 000. Bolo to prvýkrát, čo počet nových infekcií prekročil v krajine hranicu 8 000. Variant omikron začal prevládať už aj v Kórei. Považuje sa síce za vysoko nákazlivý variant, avšak s ľahším priebehom ochorenia.

Tamojšie úrady sa obávajú, že sa situácia môže zhoršiť na budúci týždeň počas osláv lunárneho nového roka. Vláda v súvislosti s oslavami vyslovila prosbu, aby obyvatelia upustili od cestovania v rámci krajiny s cieľom rodinných návštev.

V polovici januára začali v Kórei platiť prísnejšie obmedzenia v súvislosti s kontaktmi, ktoré by zatiaľ mali zostať v platnosti na tri týždne. Patrí k nim aj kratšia prevádzková doba pre gastronomické prevádzky.

V porovnaní s celosvetovým vývojom si Kórea v súvislosti s pandémiou doposiaľ viedla dobre, napriek tomu však počty prípadov stále rastú už niekoľko dní po sebe, píše DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet