Na hlavný obsah

V Sýrii a Libanone silno snežilo, očakávajú sa rekordne nízke teploty

Počasie komplikuje život obyvateľom i utečencom.

V Sýrii a Libanone silno snežilo, očakávajú sa rekordne nízke teploty
Na ilustračnej snímke ľudia kráčajúci po ulici počas sneženia v sýrskej metropole Damask. Foto: TASR/AP

Sýriu, Libanon a ďalšie štáty Blízkeho východu a časti Turecka v noci na stredu (19. 1.) zasiahlo silné sneženie. Nízke teploty a silný vietor zhoršili situáciu miestnych obyvateľov aj utečencov, napísala agentúra DPA, podľa ktorej sa očakávajú aj rekordné teploty až -14 stupňov Celzia. Mrazivé počasie má pokračovať aj počas stredy a očakáva sa, že vrchol dosiahne až vo štvrtok (20. 1.).

Medzinárodná humanitárna organizácia CARE International uviedla, že teploty v Libanone, Sýrii a Jordánsku klesnú hlboko pod nulu. Nezvyčajne chladné počasie ohrozí životy miliónov ľudí, ktorí už tak žijú v ťažkých podmienkach, uviedla organizácia.

Napríklad Libanon bojuje s masívnou hospodárskou a menovou krízou, pre ktorú si veľká časť Libanončanov nemôže dovoliť palivo na vykurovanie domovov, píše agentúra AP. V Libanone, ale aj Jordánsku či ďalších krajinách sú tiež tisíce utečencov zo Sýrie, ktorí žijú v nedostatočne zateplených stanoch.

„Ľudia ležiaci na tenkých matracoch vidia vlastný dych, chodia tu deti v sandáloch a roztrhaných tričkách. Rodiny sa obávajú, že umrznú,“ vyhlásil šéf sýrskej sekcie CARE Internationa Jolien Veldwijk.

V utečeneckom tábore v severosýrskom Afríne sneh zatarasil cesty a poškodil stany, napísal na sociálnej sieti Mark Cutts z úradu OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci pre Sýriu.

Sneží aj v Turecku

Snehová búrka zasiahla v utorok (18. 1.) večer aj juhovýchod Turecka, kde na diaľnici uviazli niekoľko tisíc ľudí, napísal turecký server Duvar. V stredu na vyslobodenie zo snehu čakalo okolo 2 800 ľudí, ďalších zhruba 2 800 sa ich už podarilo vyslobodiť.

Sneh zavalil aj centrum mesta Gaziantep pri sýrskych hraniciach, kde ho napadlo okolo 50 centimetrov, vo vyšších polohách v okolí mesta napadol až jeden meter. Extrémne mrazy a sneh čakajú podľa meteorológov Turecko aj v stredu, zima sa vyhne provinciám na juhu a západe krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet