Na hlavný obsah

Vo Francúzsku má päť percent hospitalizovaných s covidom falošný očkovací preukaz

Za držanie falošného preukazu má hroziť pokuta 75 000 eur.

Vo Francúzsku má päť percent hospitalizovaných s covidom falošný očkovací preukaz
Muž s ochranným rúškom kráča cez parížske prázdne námestie Trocadéro. Foto: TASR

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v stredu (5. 1.) poslancom povedal, že zhruba päť percent pacientov, ktorí sa v nemocniciach liečia s ochorením COVID-19, má falošné zdravotné preukazy a v skutočnosti nemá očkovanie proti ochoreniu.

Zákonodarcovia vo štvrtok (6. 1.) skoro ráno schválili návrh zákona, ktorý mení covidový pas na očkovací, informovala agentúra AFP. Držiteľom dokumentu tak už čoskoro nebude stačiť iba negatívny test na koronavírus. „Falošný preukaz zabíja, to je realita,“ povedal Véran.

Za držanie falošného preukazu má hroziť päť rokov odňatia slobody a pokuta 75 000 eur. Predloženie preukazu patriaceho inej osobe alebo odovzdanie preukazu inej osobe na účely podvodného použitia sa bude trestať pokutou vo výške 1 000 eur, zatiaľ čo aktuálne je to 135 eur.

Ak sa ľudia nechajú zaočkovať, nemusia zaplatiť pokutu

Národné zhromaždenie vo štvrtok (6. 1.) po troch dňoch búrlivých debát prijalo návrh zákona, ktorým sa zdravotný preukaz mení na očkovací. Keď normu schváli Senát, na vstup do reštaurácií a ďalších miest už nebude osobám nad 12 rokov stačiť negatívny test, potrebné je očkovanie.

Neočkovaní tak nebudú môcť navštevovať napríklad pohostinské zariadenia alebo využívať diaľkovú verejnú dopravu. Negatívny test má stačiť len na návštevu zdravotníckych zariadení či nevyhnutných služieb.

Poslanci prijali vládny pozmeňujúci a doplňujúci návrh, vďaka ktorému nebudú trestaní ľudia s falošným preukazom, ak sa nechajú očkovať prvou dávkou vakcíny do 30 dní od spáchania priestupku.

Kontroly môžu vykonávať aj majitelia prevádzok

Zákonodarcovia dlho debatovali o kontrolách totožnosti v súvislosti s očkovacím preukazom. Okrem polície ho podľa návrhu zákona budú môcť za určitých podmienok kontrolovať aj správcovia miest a činností, na ktoré sa preukaz vzťahuje, napríklad majitelia kaviarní a reštaurácií.

„Nerobme z toho predmet týrania. Je to rovnaká kontrola ako robia trafikanti, keď si dospelí ľudia kupujú škatuľku cigariet, aby sa ubezpečili,“ odvetil im Véran. Poslanci napokon prijali pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý bližšie nešpecifikuje podmienky kontroly. „Ak existujú závažné dôvody domnievať sa, že predložený doklad nie je pravý, alebo sa nevzťahuje na osobu, ktorá ho predkladá, je možné si vyžiadať úradný doklad totožnosti,“ uvádza sa v návrhu zákona.

Počet novoinfikovaných koronavírusom v stredu (5. 1.) vo Francúzsku prvýkrát prekonal 300 000 za deň. Úrady zaznamenali okolo 335 000 infikovaných.

To je zároveň celoeurópsky rekord od začiatku pandémie covidu. Doterajšie francúzske maximum bolo utorňajších (4. 1.) 271 686 infekcií za deň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet