Na hlavný obsah

Americké jednotky zabili vodcu Islamského štátu, oznámil Biden

Všetci vojaci sa vrátili z operácie v poriadku.

Americké jednotky zabili vodcu Islamského štátu, oznámil Biden
Ilustračná snímka - Ľudia kontrolujú zničený dom po útoku amerických jednotiek v sýrskom Atmehu v provincii Idlib. Foto: TASR/AP

Pri operácii amerických špeciálnych jednotiek v severozápadnej Sýrii v noci na štvrtok (3. 2.) zabili lídra teroristickej skupiny Islamský štát (IS) abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího, oznámil americký prezident Joe Biden.

Všetci Američania sa podľa neho vrátili z operácie v poriadku. Biden plánuje prehovoriť o akcii k Američanom neskôr.

Takzvaný Islamský štát od roku 2014 obsadzoval sever Iraku a Sýrie. V oboch krajinách ho porazili v roku 2017, respektíve 2019. Jeho pôvodného vodcu abú Bakra Bagdadího zabili Američania v októbri 2019 v Sýrii.

Zahynulo aspoň 13 ľudí

„Vďaka schopnosti a statočnosti našich ozbrojených síl sme odstránili z bojiska vodcu ISIS (Islamský štát v Iraku a Sýrii). Všetci Američania sa z operácie bezpečne vrátili,“ uviedol Biden vo vyhlásení s tým, že o operácii prehovorí k národu.

Pentagon predtým oznámil, že americké špeciálne jednotky podnikli v meste Atma na severe Sýrie úspešnú protiteroristickú operáciu. „Misia bola úspešná,“ uviedol hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby. „Nedošlo k žiadnym americkým stratám,“ dodal.

Podľa opozičnej sýrskej civilnej obrany, známej tiež ako Biele prilby, zahynulo pri ostreľovaní a následných stretoch najmenej 13 ľudí vrátane šiestich detí a štyroch žien.

Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá sídli v Británii a konflikt v Sýrii monitoruje cez sieť svojich informátorov na mieste, informovala o 13 mŕtvych – vrátane štyroch detí a dvoch žien.

Zničili časť budovy

Americké špeciálne jednotky pristáli v helikoptérach a zaútočili na dvojposchodový dom obklopený olivovníkmi, píše agentúra AP s odkazom na svedkov. Podľa nich nasledovali dve hodiny trvajúce boje sprevádzané výbuchmi a nepretržitou streľbou.

Agentúra AFP s odkazom na svojich spravodajcov napísala, že časť budovy zničili a na mieste bolo vidieť stopy krvi. Miestni obyvatelia a novinár pracujúci pre agentúru AP uviedli, že v mieste operácie videli roztrhané telá. Väčšina obyvateľov podľa AP v obavách z odvety hovorila pod podmienkou anonymity.

Biden vo vyhlásení uviedol, že operáciu nariadil, aby „chránil americký ľud a našich spojencov a urobil svet bezpečnejším miestom“.

Charles Lister, analytik washingtonského Blízkovýchodného inštitútu, povedal, že „to vyzerá na najväčšiu operáciu“ od útoku proti Bagdadímu. Vodca teroristickej organizácie Islamský štát zomrel pri zásahu amerického komanda v severovýchodnej Sýrii v októbri 2019.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet