Na hlavný obsah

Bulharský europoslanec hajloval v pléne Európskeho parlamentu, hrozia mu sankcie

Do EP sa dostal na kandidátke nacionalistickej strany.

Bulharský krajne pravicový poslanec Európskeho parlamentu (EP) Angel Džambazki pri odchode od rečníckeho pultu na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu zdvihol pravicu ako nacistický pozdrav. Vedenie europarlamentu mu za to hrozí sankciami, informovala agentúra AFP.

Džambazki, ktorý je súčasťou euroskeptickej frakcie ECR, sa bezprostredne po svojom stredajšom (16. 2.) vystúpení v rozprave o právnom štáte v Poľsku a Maďarsku otočil, niekoľko sekúnd držal zdvihnutú pravú ruku a potom odišiel. Jeho gesto zachytili kamery sledujúce dianie v rokovacej sále.

„Nikdy vám nedovolíme, aby ste nám hovorili, čo máme hovoriť a čo máme robiť. Nech žije Bulharsko, Maďarsko, (maďarský premiér Viktor) Orbán, (maďarská vládna strana) Fidesz a Európa národných štátov,“ povedal predtým bulharský nacionalistický poslanec za nacionalistickú stranu VMRO.

Na sociálnej sieti označil za „ohavnosť“ rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, ktorý v stredu potvrdil Varšavou a Budapešťou spochybňovaný mechanizmus, ktorý Bruselu umožní zastaviť čerpanie peňazí EÚ v prípade nedodržiavania princípov právneho štátu.

Správanie vyvolalo vlnu odsúdenia

„Fašistický pozdrav v Európskom parlamente je neprijateľný,“ uviedla predsedníčka tejto inštitúcie Roberta Metsolaová. „Uráža to mňa aj všetkých v Európe. Toto gesto je súčasťou najtemnejšej kapitoly našich dejín a musí tam tiež zostať,“ napísala. Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune, ktorý sa debaty zúčastnil ako zástupca predsedníckej krajiny EÚ, označil gesto za „škandalózne a nedôstojné“.

Správanie bulharského poslanca odsúdili tiež ľavicové kluby, liberáli či skupina Európskej ľudovej strany, najväčší klub v parlamente. Predsedníčku vyzvali, aby poslanca okamžite potrestala.

Podpredsedníčka Európskeho parlamentu Pina Piciernová, ktorá rozpravu viedla, už skôr uviedla, že inštitúcia preverí, „či išlo o fašistický pozdrav, alebo nie“, a ak áno, prijmú sankcie.

Rokovací poriadok EP podľa agentúry AFP stanovuje, že poslanci sa musia „zdržať akéhokoľvek nevhodného správania“ a „akýchkoľvek urážlivých poznámok“. Nedodržanie týchto pravidiel môže viesť k sankciám, napríklad strate finančných príspevkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet