Na hlavný obsah

Do Rumunska prišli prví americkí vojaci, ktorí posilnia východné krídlo NATO

Vojaci postupne prichádzajú aj do Poľska.

Do Rumunska prišli prví americkí vojaci, ktorí posilnia východné krídlo NATO
Na snímke aAmerickí armádni dôstojníci po prílete na letisku Rzeszów–Jasionka v juhovýchodnom Poľsku. Foto: TASR

Do Rumunska prišli prví americkí vojaci, ktorí majú posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO). Oznámil to v utorok (8. 2.) rumunský minister obrany Vasile Dinku, informovala agentúra Reuters.

Podľa Pentagónu bude do Rumunska vyslaná brigádna bojová skupina Stryker (SBCT) s približne 1 000 mužmi, ktorá sa momentálne nachádza v nemeckom meste Vilseck.

Dinku v utorok (8. 2.) oznámil, že do Rumunska pricestovalo prvých 100 vojakov tejto skupiny, ktorí tam majú zabezpečiť ďalšiu logistiku. Rumunsko sa stalo členom NATO v roku 2004, pripomína Reuters.

USA posiela 3 000 vojakov

Americkí vojaci okrem Rumunska postupne už od konca minulého týždňa prichádzajú aj do Poľska. Nateraz je v Poľsku podľa dostupných správ z pondelka (7. 2.) najmenej 350 amerických vojakov.

Americký prezident Joe Biden v stredu (2. 2.) oficiálne odsúhlasil nasadenie ďalších takmer 3 000 vojakov do Nemecka, Poľska a Rumunska. Americké ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení spresnilo, že do Poľska pôjde 1 700 vojakov, do Nemecka 300 a z Nemecka do Rumunska sa ich presunie asi 1 000.

Zo strany USA ide o reakciu na kroky Ruska, ktoré pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestnilo desaťtisíce svojich vojakov a od Západu žiada splnenie bezpečnostných záruk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet