Na hlavný obsah

Dostatok vitamínu D pomáha zabrániť ťažkému priebehu covidu, dokazuje štúdia

Vitamín pomáha v boji s patogénmi.

Dostatok vitamínu D pomáha zabrániť ťažkému priebehu covidu, dokazuje štúdia
Zdravotníci sa starajú o pacienta s ochorením COVID-19. Foto: TASR

Izraelskí vedci tvrdia, že majú doteraz najpresvedčivejšie dôkazy o tom, že vyššia hladina vitamínu D pomáha u covidových pacientov znížiť riziko vážneho priebehu choroby či smrti, píše izraelský web The Times of Israel.

Vitamín D má podľa výskumníkov z Bar Ilanovej univerzity a nemocnice pre západnú Galileu taký silný vplyv na závažnosť covidu-19, že možno priebeh tohto ochorenia predpovedať len na základe veku a hladiny vitamínu D.

Nedostatok vitamínu D podľa zistení výrazne zvyšuje riziko ťažšieho priebehu covidu-19. Ide o závery štúdie, ktorá vyšla v odbornom časopise PLOS One.

Vitamíny by nemali nahrádzať vakcíny

Štúdia sa opiera o údaje z prvých dvoch vĺn koronavírusových nákaz v Izraeli, kedy ešte neboli k dispozícii vakcíny proti covidu-19. Lekári zároveň zdôrazňujú, že vitamínové doplnky stravy nemajú nahrádzať vakcíny, ale sú skôr cestou, ako zabrániť zníženiu imunity.

Takmer štyria z piatich Izraelčanov majú podľa izraelskej štúdie z roku 2011 nedostatok vitamínu D. Vedci však v novej štúdii zistili, že konzumácia vitamínu D pred nákazou koronavírusom značne znížila riziko ťažkého priebehu.

Spoluautor štúdie, lekár Amiel Dror, poznamenal, že bolo „pozoruhodné a zarážajúce“ sledovať pravdepodobnosť vážneho priebehu covidu-19 u ľudí s nízkymi hladinami vitamínu D v porovnaní s tými, ktorí majú vitamínu dostatok.

Vitamín D pomáha v boji s patogénmi

Štúdia bola vykonaná pred nástupom variantu omikron, no podľa Drora sa koronavírus medzi variantmi nemení natoľko, aby bol vitamín D proti nemu neúčinný.

„To, čo vidíme, keď vitamín D pomáha ľuďom s covidom, je výsledkom toho, že vitamín D účinne posilňuje schopnosť imunitného systému bojovať s vírusovými patogénmi, ktoré napádajú dýchaciu sústavu,“ povedal Dror.

Zdravotnícke úrady v Izraeli a v mnohých ďalších krajinách počas pandémie odporučili občanom brať tabletky vitamínu D. Dôkazov o účinnosti tohto vitamínu v boji proti covidu však doteraz veľa nebolo.

V júni izraelskí výskumníci zverejnili prvé dáta o spojitosti hladiny vitamínu D a priebehu covidu-19. Podľa ich zistení 26 % covidových pacientov, ktorí mali krátko pred hospitalizáciou nízke hladiny vitamínu D, zomrelo.

Dostatok vitamínu D môže zachrániť život

Z pacientov s normálnymi hladinami D vitamínu zomreli len tri percentá. Vedci taktiež zistili, že pravdepodobnosť ťažkého priebehu covidu-19 je štrnásťkrát vyššia u hospitalizovaných pacientov, ktorí majú nedostatok vitamínu D.

Následne vyvstala otázka, či celkový zdravotný stav pacientov zistenia neskreslil. Drorov tím preto dáta skúmal ešte dôkladnejšie a sledoval hladiny vitamínu D u pacientov za obdobie dvoch rokov pred infikovaním sa koronavírusom.

Zistil, že korelácia medzi dostatkom vitamínu D a schopnosťou bojovať s koronavírusom naďalej platí, a dospel k takmer identickým zisteniam ako v predbežných výsledkoch.

„Ľudia by sa z toho mali poučiť. Štúdie poukazujúce na dôležitosť užívania vitamínu D sú veľmi spoľahlivé a nie sú založené na skreslených údajoch,“ uviedol Dror a dodal, že vitamín D „konzumovaný v rozumnom množstve v súlade s oficiálnymi odporúčaniami nemá žiadne tienisté stránky“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet