Na hlavný obsah

Drahé energie nútia niektorých lekárov zatvárať ambulancie

Rezort zdravotníctva avizuje riešenie.

Drahé energie nútia niektorých lekárov zatvárať ambulancie. Štát síce vyčlenil peniaze na kompenzácie zdravotníckych zariadení, no ambulantní lekári upozorňujú, že ich do schémy nezaradil. Rezort zdravotníctva avizuje riešenie problému.

Keďže ambulantní lekári si prenajímajú priestory v poliklinikách, nevzťahuje sa na nich regulácia cien energií.

„Už v minulom roku nám mnohí lekári avizovali, že budú nútení zavrieť svoje ambulancie. Niektorí tak urobili už na začiatku roka, ide asi o 20 ambulancií, ktoré zavreli bez náhrady,“ uviedla Naďa Trenčanská Bedušová,výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V priemernej poliklinike ambulantný lekár doteraz za energie platil nejakých 150 až 200 eur. Tým, že ceny išli hore, tak sa to teraz môže zvýšiť aj na 600 eur, čo je už možno aj likvidačná cena,“ vysvetľuje Filip Barbarič, riaditeľ mestskej polikliniky v Hlohovci.

Štát na kompenzácie drahých energií v zdravotníctve vyčlenil 12 miliónov eur.

„Napriek tomu, že sme boli prví, čo bili na poplach, tak sme z toho vypadli a stratili sme sa v záujme veľkých nemocníc, veľkých hráčov, sociálnych domovov, služieb a tak ďalej,“ tvrdí Trenčanská Bedušová.

Náš problém je z finančného hľadiska pravdepodobne zanedbateľný, lebo ide asi o 12 000 ambulancií, ktorých spotreba je na úrovni domácnosti, tak hovoríme asi o úplne najnižšej sume z tých všetkých, ktoré treba sanovať, ale ten spoločenský dopad je obrovský,“ dodáva.

Ministerstvo zdravotníctva aktuálne zberá a vyhodnocuje údaje o oprávnených nákladoch jednotlivých zariadení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko