Na hlavný obsah

Europoslanci kritizujú program Pegasus, žiadajú zákaz jeho používania

Trvajú na vytvorení vyšetrovacieho výboru.

Europoslanci kritizujú program Pegasus, žiadajú zákaz jeho používania
Ilustračné foto - europoslanci počúvajú prejav predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Foto: TASR/AP

Poslanci Európskeho parlamentu ostro kritizujú používanie sledovacieho programu Pegasus v niektorých členských krajinách Únie. Poslanci kritizovali Poľsko aj Maďarsko.

Europoslanci tvrdia, že v oboch krajinách software použili proti novinárom, aktivistom alebo opozícii. Zákaz používania programu žiada aj Európsky výbor na ochranu údajov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

Európska únia (EÚ) má solídny právny rámec v oblasti údajov a súkromia. Priame kompetencie na reguláciu sledovacích programov však Európska komisia (EK) nemá. Pred eurokomisármi to v utorok (15. 2.) povedal eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Informačné služby podľa neho nemôžu mať na národnej úrovni ilegálne prístup k dátam občanov vrátane politických oponentov a novinárov.

Ako dodal, ochrana národnej bezpečnosti nemôže predstavovať bianko na to, aby sa porušovali základné práva obyvateľov. Média musia pracovať slobodne a bez obáv z represálií a slobodná opozícia je kľúčová pre fungovanie demokracie.

Vytvorenie vyšetrovacieho výboru

Reagoval tak na názory, podľa ktorých niektoré krajiny softvér použili ako obranu proti bezpečnostným výzvam, ktorým čelili. Europoslanci s takýmto postojom nesúhlasia a tvrdia, že ide o náznak autokracie.

Trvajú na vytvorení vyšetrovacieho výboru, ktorý má preveriť zneužívanie softvéru v Maďarsku a Poľsku.

Podľa europoslanca Vladimíra Bilčíka má jeho zriadenie podporu naprieč politickými frakciami. „Dohoda by sa mala doklepnúť do celkového rámca vrátane mandátu pre tento výbor v najbližších dňoch a malo by byť jasné, akým spôsobom bude európsky parlament pokračovať.“

Europoslanec Michal Šimečka si myslí, že špionážny softvér ide proti európskym hodnotám a dáva do rúk obrovskú moc. Od vyšetrovacieho výboru očakáva, že nastolí aj otázku ďalšieho používania takýchto programov.

„Aby sme sa aj do budúcna bavili o tom, ako sa má EÚ brániť, napríklad importu takýchto technológií, či nie je dobré nastaviť nejaké pravidlá a čo všetko môžeme v Európe používať a za akým účelom.“

Na zákaz používania kontroverzného softvéru Pegasus vyzval aj Európsky dozorný úrad na ochranu údajov, podľa ktorého jeho používanie môže zasahovať do najintímnejších sfér života.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál