Na hlavný obsah

Finančník a politik Rudolf Fraštacký emigroval do Kanady, no na svoju vlasť nezabudol

Bol významným predstaviteľom slovenského exilu.

Rudolf Fraštacký
Na snímke slovenský politik a finančník Rudolf Fraštacký.Foto: Archívna snímka – neznámy autor
Foto: Archívna snímka – neznámy autor

Rudolf Fraštacký bol československý politik slovenského pôvodu, poslanec Národného zhromaždenia a po nástupe Komunistickej strany Československa (KSČ) v roku 1948 exilový politik a významný finančník. Narodil sa pred 110 rokmi – 11. februára 1912 v Mošovciach v Turci. Zomrel 19. marca 1988 v kanadskom Toronte.

S bankovníctvom začínal v 30. rokoch minulého storočia, keď bol úradníkom Roľníckej vzájomnej pokladnice v Ružomberku a následne v Martine, informuje web Národnej banky Slovenska (NBS). V roku 1936 začal pôsobiť v Zväze roľníckych vzájomných pokladníc (ZRVP), bol tiež členom Republikánskej strany poľnohospodárskeho a maloroľníckeho ľudu (RSPMĽ).

V ZRVP to do roku 1941, keď v ňom skončil, dotiahol na osobného tajomníka predsedu správnej rady Jána Ursínyho. Agrárnikom bol však aj po odchode zo zväzu. Počas druhej svetovej vojny, do roku 1943, bol riaditeľom Slovenskej cukornej obchodnej účastinnej spoločnosti v Bratislave a prokuristom bratislavskej firmy Cukrospol. Bol tiež prednostom cukorného oddelenia na Najvyššom zásobovacom úrade, píše web NBS.

Ako uvádza Tatiana Cvetková z archívu NBS, počas druhej svetovej vojny sa Fraštacký stal jednou z hlavných spojok domáceho odboja proti fašistom so zahraničím. „Ako jeden z predstaviteľov občianskeho krídla protifašistického boja počas druhej svetovej vojny využíval svoje legálne cesty do zahraničia na nadviazanie kuriérnych kontaktov so zahraničnými odbojovými zložkami,“ napísala Cvetková.

Po tom, ako Nemci potlačili Slovenské národné povstanie aj sám Fraštanský v októbri 1944 v obave pred represiami režimu opustil Bratislavu a ušiel do Švajčiarska. Tam zostal až do apríla 1945.

Na Československo v Kanade nezabudol

Fraštacký je významnou osobnosťou v dejinách Demokratickej strany, ktorú reprezentoval v povojnovom Dočasnom národnom zhromaždení. Vo voľbách do Ústavodarného zhromaždenia v roku 1946 ho ľudia zvolili za poslanca, po tom, ako sa v tzv. Víťaznom februári 1948 dostala k moci KSČ, emigroval najprv do Švajčiarska, neskôr do Kanady.

V zámorí sa vrátil k finančníctvu, stal sa akcionárom banky,
prezidentom a podpredsedom úverového výboru banky Metropolitan Trust Company v Toronte. Bol zakladateľom spoločnosti Frastacky Association Inc., akcie mal v ďalších spoločnostiach, čo z neho spravilo mimoriadne bohatého muža.

Tento popredný predstaviteľ povojnového slovenského emigrantstva bol so svojou vlasťou v kontakte aspoň aktívnym podieľaním sa na činnosti rôznych vlasteneckých inštitúcií. Bol predsedom ústredného orgánu politických exulantov – Spolku Reprezentatívnej rady pre slobodné Československo v New Yorku a členom Československého národného združenia v Kanade.

Podieľal sa aj na založení exilového združenia Stála konferencia slovenského demokratického exilu, ktorá mala demokratické, slovenské národné i československé naladenie. Neskôr sa usiloval spolupracovať v rámci Svetového kongresu Slovákov.

So svojou manželkou založil štipendium pre absolventov, ktoré poskytovalo štipendiá na postgraduálne štúdium. Rudolf Fraštacký Zomrel 19. marca 1988 v Toronte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet