Na hlavný obsah

Hygienici rušia povinnú karanténu pre občanov susedných štátov ohrozených vojnou

ÚVZ novelizoval vyhlášky pre konflikt na Ukrajine.

Hygienici rušia povinnú karanténu pre občanov susedných štátov ohrozených vojnou
Ilustračné foto - policajná kontrola na hraniciach. Foto: TASR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydal novelizované vyhlášky pre aktuálne dianie na Ukrajine.

Od utorka 16. februára nebude povinná karanténa pri vstupe na Slovensko, ak niekto príde zo susedného štátu, kde bol bezprostredne pred príchodom vystavení ohrozeniu počas ozbrojeného konfliktu. Tieto osoby nie sú povinné registrovať sa cez systém eHranica.

„Povinná karanténa a registrácia v systéme eHranica sa rovnako nebudú vzťahovať na osoby, ktoré vstúpia na územie SR z územia susedného štátu z obavy pred vnútroštátnym alebo medzinárodným ozbrojeným konfliktom a ďalej tranzitujú do krajiny, v ktorej majú udelený pobyt alebo ktorej sú občanmi. Tieto osoby však musia územie Slovenska opustiť do 72 hodín od vstupu naň,“ uvádza Úrad.

Osoby, ktoré vstúpia na územie Slovenska z územia susedného štátu, v ktorom boli bezprostredne pred príchodom vystavené ohrozeniu pre vnútroštátny alebo medzinárodný ozbrojený konflikt, budú oprávnené opustiť miesto izolácie alebo karantény na čas nevyhnutný s opustením Slovenska.

To znamená, že ak takáto osoba v rámci OTP režimu v hoteli dostane pozitívny výsledok testu, môže v rámci päťdňovej izolácie opustiť Slovensko.

Medzi osoby v takomto osobitnom režime patria tie, ktoré pôsobia v sektore poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu s potravinami.

Ubytovacie zariadenia v režime OTP

Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva mení režim v ubytovacích zariadeniach. Prevádzky poskytujúce hotelové služby, turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby môžu od stredy (16. 2.) fungovať v režime OTP.

Doteraz mohli hotelieri ubytovať záujemcov iba v režime OP+. To znamená zaočkovaných aj posilňujúcou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 alebo tých, ktorí boli kompletne zaočkovaní a ochorenie prekonali menej ako pred 180 dňami.

Dovolené bolo tiež ubytovať aj kompletne zaočkovaných alebo prekonaných, ktorí sa preukázali platným testom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko