Na hlavný obsah

Lavína vo Francúzsku zabila dvoch Holanďanov

Lyžovali mimo zjazdovky.

Dvoch mladíkov z Holandska v pondelok (7. 2.) zmietla lavína vo francúzskych Savojských Alpách, keď lyžovali vo voľnom teréne. Po dvojici na snowboarde a na lyžiach pátrali záchranári s pomocou psov a lavínových sond. Po prevoze do nemocnice v Grenobli lekári u oboch konštatovali smrť, uviedla stanica France Info.

Mladí muži (20 a 21-ročný) sa vydali po južnom úbočí svahu, ktorý prepája stredisko Saint-Colomban-des-Villards so susedným Toussuirom. Lavína sa utrhla krátko pred 13.00 h z jedného zo svahu. Utrhnutý blok snehu oboch lyžiarov niesol asi 250 metrov.

V oblasti platí tretí z celkovo piatich stupňov lavínového nebezpečenstva. Podľa francúzskej tlače sa lavína utrhla pre bohaté snehové zrážky v posledných dňoch v kombinácii so silným vetrom. Tento týždeň došlo k viacerým zosuvom lavín tiež v Rakúsku a v Taliansku, zomrelo pri nich desať ľudí.

„Lyžovanie mimo zjazdoviek je ako ruská ruleta,“ poznamenal k nešťastiu obchodný riaditeľ Holandského lyžiarskeho zväzu Arjen de Graaf citovaný holandským serverom AD. „Ak máte dostatok skúseností alebo vyrážate s horským vodcom, je to úžasný šport a skvelý zážitok. Musíte ale vedieť, čo robíte, inak sa vystavujete obrovskému riziku,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet