Na hlavný obsah

Lengvarský: V nemocniciach je 31 000 lôžok, vyhradených je 5 380 pre potreby ozbrojených síl

Vyzval ľudí, aby išli darovať krv.

Lengvarský: V nemocniciach je 31 000 lôžok, vyhradených je 5 380 pre potreby ozbrojených síl
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Foto: TASR

Na Slovensku je v nemocniciach spolu 31 000 lôžok v rámci rozšíreného lôžkového fondu, z toho je vyhradených 5 380 pre potreby Ozbrojených síl SR a požiadavky NATO. Pred piatkovým (25. 2.) rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Vyzval ľudí, aby išli darovať krv.

„Migranti, ktorí potrebovali zdravotnú starostlivosť budú umiestení v najbližšom zdravotníckom zariadení. Sme v úzkej kooperácii s policajnými a armádnymi zložkami,“ povedal.

Na tzv. hospodársku mobilizáciu sa podľa Lengvarského pripravia nemocnice v Košiciach, Spišskej Novej Vsi, Michalovciach či Rožňave, ale aj nemocnice v Prešovskom kraji.

V rámci záchrannej zdravotnej služby sú ako subjekty hospodárskej mobilizácie určené Záchranná zdravotná služba Bratislava a Záchranná zdravotná služba Košice, ktoré disponujú 151 stanicami pozemnej záchrannej zdravotnej služby a 7 stanicami leteckej záchrannej zdravotnej služby.

V takzvaných hotspotoch ministerstva vnútra pre utečencov bude pôsobiť Červený kríž a ďalšie organizácie. „Vyslovujem nádej, že spolupráca bude fungovať veľmi dobre,“ dodal.

Ako uviedol, rezort zdravotníctva v súčinnosti s hlavnými odborníkmi pripravuje zoznam liekov a ďalšieho zdravotníckeho materiálu na obdobie 30 dní, aby si nemocnice mohli urobiť zásoby a ponúkať pomoc vo vyššom rozsahu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko