Na hlavný obsah

Meno na drese mal napísané zle. Mladík Slafkovský sa postaral o dva historické zápisy

Podkonický pochválil štvrtú formáciu.

Meno na drese mal napísané zle. Mladík Slafkovský sa postaral o dva historické zápisy
Na snímke slovenský hokejista Juraj Slafkovský (druhý sprava) strieľa úvodný gól v zápase základnej C-skupiny Fínsko - Slovensko na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR

Má 17 rokov, 10 mesiacov a 11 dní. Mladík Juraj Slafkovský sa vo štvrtok (10. 2.) postaral o olympijský zápis – je totiž najmladším strelcom gólu v rámci hokejových zápasov na ZOH od roku 1984. Tento zápis sa mu podaril po presnom zásahu v rámci duelu C-skupiny ZOH 2022 Slovenska proti Fínsku, v ktorom však reprezentanti spod Tatier podľahli severanom 2:6.

O oba góly sa v Pekingu postarala práve mladá ofenzívna nádej SR – o prvý na 1:0 už po šiestich minútach hry. Stal sa tiež najmladším strelcom Slovenska na zimnej olympiáde.

Slafkovský či Slafkovksy?

„Využil aj to, že naňho zabudli fínski obrancovia, aj svoju mohutnú postavu, telom si krásne pokryl puk od Björninena pokryl puk. Nádherný gól pre tohto mladého hráča,“ opísal jeho gól v priamom prenose na RTVS Šport exhokejista Boris Valábik.

Ešte krajší bol však jeho druhý gól na 2:4 z pohľadu Slovákov. „Juraj má hlavu hore, pozrie si, že má voľný ľad, zbavil sa opäť raz Björninena, dostal sa k predbránkovému priestoru, nezačal špekulovať za bránkou či bránkovou čiarou a vystrelil. To je to, čo od tohto chalana budú očakávať aj v budúcej kariére v NHL,“ opísal ďalej Valábik.

Slafkovský v zápase nezaujal len gólom, ale aj svojím dresom. Na ňom mal totiž napísané meno nesprávne – „Slafkovksy“. „Na drese prehodené písmenká mu absolútne neprekážajú. Ani nám, my ho identifikovať vieme.“ – zneli slová komentátora RTVS Pavla Gašpara po druhom góle mladíka.

Samotný hráč o chybe nevedel. „Vôbec som to netušil. Povedali mi to až pri predošlom rozhovore,“ skonštatoval po stretnutí v mixzóne. Dodal, že v ďalšom stretnutí už chce správny dres: „Myslím si, že každý hráč by mal mať na drese správne meno.“

Štvrtá formácia zažiarila

Slafkovského tešil prvý gól, Slováci však už po tretine prehrávali 1:3. „Stále sa snažím pomôcť tímu a tréneri mi vravia, že mám viac strieľať, tak som sa prosto snažil strieľať, keď som mal možnosť. Padlo to a som za to celkom rád, i keď to dnes nevyšlo po tímovej stránke,“ konštatoval.

Pochvaľoval si tiež spoluprácu s Milošom Romanom či Pavlom Regendom zo štvrtej formácie, ktorá bola v zápase veľmi aktívna a výrazná. „Dobre pracujú na tréningoch a v zápasoch hrajú jednoduchý a rýchly hokej. Vedia sa udržať na puku, všetko dávajú na bránku a majú výborný forčeking, kde vedia používať hokejky,“ pochválil ich asistent trénera Andrej Podkonický pre RTVS.

Na efektívnych Fínov to nestačilo

Na prehre 2:6 to však nič nezmenilo. „Suomi“ boli efektívnejší a po väčšinu zápasu aj nebezpečnejší. Dokázali ubrániť všetky svoje oslabenia a, naopak, zužitkovať presilovky, ktoré sa im ponúkli.

„Začali sme veľmi dobre, mali sme tam šance aj tlak, podarilo sa nám dať druhý gól. Potom, bohužiaľ, sme dostali dva góly, ktoré sme si nepostrážili. Mali sme tam nejaké príležitosti v presilovkách na vyrovnanie, čo sa nám nepodarilo, vzápätí sme inkasovali, čo sa nám potom už ťažko doháňalo. Myslím si, že tam boli aj dobré veci, ale musíme sa poučiť najmä z tých zlých do ďalších zápasov,“ skonštatoval pre RTVS po zápase Roman.

„Presvedčili sme sa, že Fíni sú výborní vo využívaní šancí, takmer z každej druhej strely nám dali gól, a to sa nám nemôže stávať,“ doplnil ho obranca Martin Gernát.

Ďalší zápas už v piatok

Slovensko nebude mať veľa času na oddych. Druhé vystúpenie na ZOH 2022 čaká na zverencov trénera Craiga Ramsayho už v piatok (11. 2.) proti Švédom od 9.40 h SEČ.

Roman očakáva korčuliarsky náročný zápas ako proti Fínom. Útočník Tomáš Jurčo zase pre RTVS povedal, čo by mohol slovenský tím herne zmeniť. „Musíme sa viac tlačiť do bránky, čo je recept na ďalších súperov,“ poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport