Na hlavný obsah

Muža zabil medveď, rodina považuje odškodnenie za nedostatočné

Envirorezort chce odškodňovanie zmeniť.

Ani niekoľko mesiacov po smrti 57-ročného muža, ktorého vlani v júni zabil medveď, nevie rodina nájsť pokoj. Odškodnenie od štátu považuje za nedostatočné. Pozostalí urobili aj právne kroky. Minister Ján Budaj (OĽANO) dal rodine za pravdu v tom, že odškodné je nedôstojné. Chce to zmeniť.

Vdovu po nebohom odškodnil Okresný úrad Ružomberok sumou 22 700 eur. Dve dospelé dcéry podľa súčasných zákonov nárok na odškodnenie nemajú. Pozostalí sa pokúšali získať od štátu aj náhradu nemajetkovej ujmy mimosúdne, no bez úspechu. Podali preto žalobu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V súčasnom štádiu súdneho konania Ministerstvo životného prostredia SR i naďalej popiera svoju legitimáciu v konaní ako aj nárok pozostalých na náhradu nemajetkovej ujmy, pričom očakávame vytýčenie termínu pojednávania vo veci samej,“ uviedol právny zástupca rodiny.

Minister životného prostredia Ján Budaj priznal, že výpočet odškodného nepovažuje za správny a chce ho zmeniť. Bez diskusie s ďalšími ministrami to však nepôjde.

„Napríklad v tomto prípade odškodné sa riadi tabuľkami, ktoré z časti sú v zákonoch pod ministerstvom zdravotníctva, z časti sú v zákone o ochrane životného prostredia, a samotné vyplácanie potom zase je na ministerstve vnútra. Je na čase vytvoriť v tomto poriadok,“ hovorí minister Budaj.

Pozostalí sú podľa ich právneho zástupcu naďalej pripravení s dotknutými úradmi rokovať a vec mimosúdne vyriešiť.

Medveďa, ktorý usmrtil človeka, sa nepodarilo odchytiť. Vzorka DNA, ktorú odobrala polícia, na vystopovanie medveďa nestačila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko