Na hlavný obsah

Na finančných trhoch vládne neistota, ľudia začali viac investovať do zlata

Chcú si ochrániť majetok pred znehodnotením

Neistota na finančných trhoch a rastúca inflácia spôsobili, že ľudia začali viac investovať do zlata. Chcú si tak ochrániť majetok pred znehodnotením.

Zlato totiž patrí medzi najlepších uchovávateľov hodnoty, najmä v krízových časoch. Navyše, jeho nákup je oslobodený od DPH.

Mincovňa v Kremnici eviduje od začiatku pandémie až päťnásobný nárast predaja investičného zlata. Nenakupujú ho však len investori či podnikatelia.

,,Ale aj takí tí bežní ľudia, ktorí v podstate investujú celoživotné úspory do investičného zlata a buď si ho nechajú u seba na tie horšie časy, alebo to nechávajú pre vnúčatá. Je to rádovo v tisícoch eur na jeden nákup,“ ozrejmila Ivana Koreňová, vedúca oddelenia marketingu Mincovne Kremnica.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ľudia majú najväčší záujem o zlaté tehličky, obľúbené sú však aj investičné mince, ktoré majú tiež zberateľskú hodnotu.

„Zlato už dnes nie je viazané na žiadnu menu a správa sa trhovo. Jeho cenu určujú burzy. Aktuálne za 31 gramov zlata zaplatíte takmer 1 700 eur. Na porovnanie, ak ste do zlata investovali pred piatimi rokmi, dnes by ste svoje peniaze zhodnotili o 25%,“ vysvetlil Ján Bušfy, finančný poradca.

„Tí, ktorí si kúpia investičné zlato u nás, ho môžu aj zase odpredať, keď budú peniaze potrebovať,“ hovorí Koreňová.

Finančný poradca však upozorňuje, že ak to bude chcieť urobiť príliš veľa ľudí naraz, cena zlata môže klesnúť a investícia sa im nevráti. Preto, ak chcú zarobiť, je dôležité správne načasovanie a dostatočne dlhý investičný horizont.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika