Na hlavný obsah

Na Rusko uvalili sankcie už aj Japonsko, Austrália a Kanada

Putinove kroky našli podporu na Kube či vo Venezuele.

Na Rusko uvalili sankcie už aj Japonsko, Austrália a Kanada
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Japonská vláda sa v stredu (23. 2.) rozhodla uvaliť nové sankcie na Rusko pre uznanie separatistických regiónov na východe Ukrajiny. Tokio obmedzí obchodovanie s ruskými štátnymi dlhopismi a zmrazí majetok niektorých ruských predstaviteľov, uviedla agentúra Reuters.

Japonský premiér Fumio Kišida vyzval Moskvu, aby sa vrátila k diplomatickým prostriedkom rokovaní. Zavedenie sankcií oznámila aj Austrália, podľa jej premiéra Scotta Morrisona začala Moskva s inváziou Ukrajiny. V prípade zhoršenia situácie sú obe krajiny pripravené sprísniť sankcie.

Čoho sa týkajú?

Nové sankcie zakazujú napríklad predávať nové emisie ruských štátnych dlhopisov na japonskom trhu. Pravidlá tiež zakazujú vydávať víza do Japonska predstaviteľom separatistov na východe Ukrajiny. Japonský premiér Kišida uviedol, že sa neobáva, že by súčasná situácia mala v krátkodobom horizonte vplyv na dodávky energetických statkov.

„Počínanie Ruska úplne jasne poškodzuje suverenitu Ukrajiny a je v rozpore s medzinárodným právom,“ uviedol Kišida, ktorý Moskvu dôrazne vyzval na návrat k diplomatickým rokovaniam.

„Invázia Ukrajiny naozaj začala,“ vyhlásil austrálsky premiér Scott Morrison. Podľa premiéra zavedie krajina okamžite finančné sankcie a zákazy cestovania na osem ruských predstaviteľov, ktorí napomáhali vstupu ruskej armády do východnej Ukrajiny. Podľa miestnych médií sú medzi nimi aj členovia ruskej bezpečnostnej rady.

Dá sa navyše očakávať, že vláda rozšíri reštrikcie aj na ďalších ruských občanov a firmy. „Austrálčania vždy vystupovali proti surovcom a teraz vystupujeme spoločne s našimi partnermi proti Rusku,“ uviedol Morrison. Okrem sankcií premiér oznámil, že dostanú prioritu žiadosti o víza z Ukrajiny, ktorých je zhruba 430.

Pridala sa aj Kanada

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil prvé kolo ekonomických sankcií proti Rusku. Trvať majú do chvíle, kým neobnovia územnú integritu Ukrajiny. Okrem iného zasiahnu aj ruských zákonodarcov, citovala premiéra agentúra AFP. Ottawa tiež vyšle do východnej Európy stovky ďalších vojakov.

https://twitter.com/disclosetv/status/1496257072706502661

Kanada znemožní svojim občanom podnikať všetky transakcie s dvojicou separatistických republík na východe Ukrajiny a zakáže im podieľať sa na obchodovaní s ruskými dlhopismi. Ďalej zavedie sankcie na ruských zákonodarcov, ktorí súhlasili s „nelegálnym rozhodnutím uznať tieto republiky“, uviedol Trudeau.

Aj slová podpory

Kuba a Venezuela podporili Rusko v súčasnej kríze okolo Ukrajiny a v spore so západnými krajinami. Podľa kubánskeho straníckeho denníka Granma (tlač komunistickej strany, ktorá má na ostrove mocenský monopol, pozn.) si Putin počína opatrne, zatiaľ čo Európa rozdeľuje požiar.

„Kremeľ si počína veľmi opatrne a vyzýva na mierové riešenie, zatiaľ čo Európa rozdúchava oheň a požiar,“ napísali noviny.

Kubánski a ruskí predstavitelia už skôr uviedli, že chcú viac spolupracovať. V utorok ruskí zákonodarcovia schválili rozhodnutie, ktoré Kube umožní predĺžiť im o mnoho rokov splácanie peňazí, ktoré dlžia Rusom.

„Všetku podporu“ Putinovi vyjadril aj venezuelský prezident Nicolás Maduro. „Venezuela oznamuje svoju plnú podporu Putinovi pri ochrane mieru v Rusku a regióne,“ skonštatoval. Podľa neho chcú Spojené štáty a Severoatlantická aliancia vojensky skoncovať s Ruskom. Separatistické sily na východe Ukrajiny sú podľa neho pod útokom ukrajinskej krajnej pravice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet