Na hlavný obsah

Obrancovia Hadieho ostrova sú nažive, ale v ruskom zajatí, oznámilo ukrajinské námorníctvo

Pôvodné správy hovorili o ich smrti.

Ukrajinskí obrancovia Hadieho ostrova v Čiernom mori, o ktorých sa predpokladalo, že zahynuli pri bránení ostrova, sú „nažive a v poriadku“. Na sociálnej sieti facebook to oznámilo ukrajinské námorníctvo. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN. Informáciu priniesla aj ukrajinská agentúra Ukrinform.

„Čo sa týka námorníkov a pohraničníkov, ktorých zajali ruskí okupanti na Haďom ostrove, sme radi, že sme sa dozvedeli, že naši bratia sú živí a v poriadku,“ uviedlo ukrajinské námorníctvo na facebooku.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že ukrajinskí vojaci na Haďom ostrove odrazili dva ruské útoky, avšak nakoniec boli nútení sa vzdať „pre nedostatok munície“. Ukrajinské námorníctvo tiež poukázalo na to, že ruské sily pri útoku úplne zničili infraštruktúru ostrova vrátane tamojších majákov, veží a antén.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj Štátna pohraničná stráž Ukrajiny (DPSU) v piatok (25. 2.) uviedli, že všetci ukrajinskí vojaci padli v boji o tento malý čiernomorský ostrov.

Štátna pohraničná služba neuviedla celkový počet svojich bojovníkov na ostrove. Rádio Sloboda (RFE/RL) v sobotu informovalo, že do prístavu mesta Sevastopol prepravili 82 obrancov Hadieho ostrova. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok povedal, že podľa neho ich bolo 13 a všetci zomreli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet