Na hlavný obsah

Ochota Slovákov pomáhať utečencom z Ukrajiny neutícha

Efektívnejšia je momentálne finančná pomoc.

Ochota Slovákov pomáhať utečencom z Ukrajiny neutícha
Materiálna pomoc pre utečencov z Ukrajiny. Foto: RTVS

Pomáha, kto môže – materiálne aj finančne. Sklady v prihraničných oblastiach sú však takmer plné, pričom na Ukrajinu smerujú ďalšie plne naložené kamióny s humanitárnou pomocou. Podľa iniciátorov zbierok Slovákov chuť dávať neprechádza, efektívnejšie sú momentálne peniaze.

Kultúrny dom v bratislavskej Petržalke sa zmenil na miesto, kam ľudia privážajú oblečenie, potraviny, lieky a iný potrebný materiál, ktorý po tom, ako ho dobrovoľníci roztriedia, prevážajú kamiónmi rovno na Ukrajinu.

Teplé oblečenie, topánky, rukavice alebo čiapky posielajú dobrovoľníci najmä mužom na front. Tiež je lepšie veci nosiť postupne a nie naraz všetky. Materiálna pomoc sa v prihraničných skladoch začína hromadiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Momentálne najlepšia a najflexibilnejšia pomoc je finančná pomoc vzhľadom na to, že materiálna pomoc je aktuálne naozaj vo veľkom množstve a sklady sú už preplnené,“ uviedla koordinátorka Slovenského červeného kríža Silvia Kostelná.

Slovenský Červený kríž vyzbieral asi 50 000 eur. Desaťtisíce či státisíce za niekoľko dní hlásia aj iné finančné zbierky. Iniciátori zbierok na podporu ľudí z Ukrajiny hovoria, že v momentálnej situácii je lepšie pomoc rozložiť v čase, a teda radšej poslať menej a viackrát, keďže teraz ešte nikto nevie, kedy sa vojna skončí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko