Na hlavný obsah

Podľa Putina sú dôvodom napätia na Donbase provokácie ukrajinského vojska

S Macronom sa zhodli na diplomatickom riešení.

Podľa Putina sú dôvodom napätia na Donbase provokácie ukrajinského vojska
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR

Príčinou stupňovania napätia v Donbase sú provokácie ukrajinskej armády. V telefonáte s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom to v nedeľu (20. 2.) povedal jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Z východnej Ukrajiny v posledných dňoch hlásia pribúdajúce incidenty medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

Putin ďalej vyhlásil, že Spojené štáty a NATO by mali reagovať na požiadavku bezpečnostných záruk pre Rusko. Podľa Kremľa očakáva Moskva konkrétnu a vecnú reakciu USA a NATO na ruské požiadavky. Putin podľa vyhlásenia Kremľa, z ktorého citovala agentúra TASS, zopakoval, že je potrebné, aby USA a NATO brali ruské požiadavky záruk vážne.

Putin a Macron sa vyslovili za diplomatické riešenie situácie v Donbase prostredníctvom rokovaní v takzvanom normandskom formáte, čo sú priame rozhovory Ruska a Ukrajiny pod patronátom Nemecka a Francúzska.

Podľa Putina dodávky moderných zbraní a munície na Ukrajinu podporujú v Kyjeve myšlienku vojenského riešenia v Donbase. V Luhanskej a Doneckej republike to vedie k utrpeniu civilistov, ktorí sa musia evakuovať do Ruska a chrániť sa tam pred ostreľovaním, tvrdí hlava Ruska.

Zelenskyj požadoval zvolanie kontaktnej skupiny

Macron sa neskôr spojil telefonicky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý požadoval zvolanie kontaktnej skupiny pre urovnanie situácie na východe Ukrajiny. „Podporujeme rýchle zvolanie trojstrannej kontaktnej skupiny a okamžitý pokoj zbraniam,“ povedal Zelenskyj o obsahu rokovania. Trojstranná kontaktná skupina zahŕňa Ukrajinu, Rusko a Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Na východe Ukrajiny pribúda incidentov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Moskva navyše tvrdí, že ukrajinská armáda ostreľovala aj ruské územie. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba to v nedeľu poprel a vyzval na medzinárodné vyšetrenie týchto incidentov. „Nemáme čo skrývať, vieme, že sa Ukrajina ničoho takého nedopustila,“ povedal Kuleba.

Rusko v sobotu (19. 2.) ohlásilo výbuch granátov v Rostovskej oblasti asi kilometer od ukrajinskej hranice a blízko samozvanej Luhanskej ľudovej republiky. Boli zničené dva domy, ale nikto nebol zranený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet