Na hlavný obsah

Pred plánovaným štrajkom mjanmarské úrady zatkli už desiatky osôb

Čeliť môžu aj obvineniam z terorizmu.

Pred plánovaným štrajkom mjanmarské úrady zatkli už desiatky osôb
Ilustračná snímka - protesty proti vládnucej vojenskej junte v Mjanmarsku. Foto: Zarni Phyo

Mjanmarské bezpečnostné sily pred utorkovým (1. 2.) celoštátnym štrajkom pri príležitosti prvého výročia vojenského prevratu v krajine zadržali desiatky ľudí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na lokálne médiá.

Odporcovia vlády vojenskej junty vyzvali na „tichý štrajk“, počas ktorého chcú dosiahnuť, aby zostali ulice miest vyprázdnené. Na obyvateľov apelovali, aby zostali doma a takisto vyzvali podniky, aby svoje prevádzky nechali od 10.00 h do 16.00 h zatvorené.

Na neskôr je tiež naplánovaný protest, počas ktorého majú ľudia robiť hluk búchaním hrncami či panvicami alebo trúbením.

Od minulého týždňa zadržali v Mjanmarsku najmenej 58 osôb po tom, čo na facebooku oznámili, že ich obchody či podniky v utorok zatvoria, uviedli štátne noviny Myanmar Alin. Zatknuté osoby pochádzajú z miest Rangún, Mandalaj a Myawaddy a sú medzi nimi majitelia obchodov, reštaurácií, ale aj lekár či astrológ.

K ich zadržaniu došlo po oficiálnych varovaniach, že ľuďom, ktorí sa na štrajku zúčastnia, hrozí zatknutie či súd. Čeliť môžu pritom i obvineniam na základe protiteroristického zákona, ktorý ukladá i doživotné tresty odňatia slobody či konfiškáciu majetku.

Biden vyzval na oslobodenie Su Ťij

AP pripomína, že predošlé „tiché štrajky“, ktoré sa konali vlani v marci a v decembri, dosiahli značnú podporu napriek zastrašovaniu zo strany predstaviteľov štátu. Išlo napríklad o sankcie, keď smeli obchody, ktoré sa zapojili do štrajku, otvoriť až po týždni.

Americký prezident Joe Biden vo vyhlásení k výročiu vojenského prevratu v Mjanmarsku vyzval na oslobodenie Su Ťij a ďalších zadržiavaných osôb a zdôraznil nutnosť obnovy zmysluplného dialógu s cieľom prinavrátiť Mjanmarsko na cestu k demokracii.

Štátna televízia MRTV informovala, že vodca junty Min Aun Hlain získal v pondelok od Národnej rady pre obranu a bezpečnosť formálny súhlas na predĺženie výnimočného stavu o ďalších šesť mesiacov. Junta už predtým avizovala, že výnimočný stav má zostať v platnosti až dovtedy, kým sa uskutočnia nové voľby, ktoré by sa mali konať v auguste 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet