Na hlavný obsah

Preskočenie 10 dní či priestupné roky. Krajiny prijímali gregoriánsky kalendár postupne

Dovtedy sa používal juliánsky.

Preskočenie 10 dní či priestupné roky. Krajiny prijímali gregoriánsky kalendár postupne
Gregoriánsky kalendár vydal pápež Gregor XIII. Foto: Wikimedia Commons

Pápež Gregor XIII. vydal pápežskú bulu Inter gravissimas, ktorou sa zaviedol tzv. gregoriánsky kalendár tým, že sa vypustilo 10 dní z roka. Stalo sa to presne pred 440 rokmi – 24. februára 1582.

Na uskutočnenie reformy vybrali obdobie s minimálnym zásahom do katolíckeho liturgického roka – po 4. októbri nasledoval hneď 15. október. Odvtedy sa mal začať používať nový kalendár.

Spolu s tým pápež zmenil spôsob stanovenia dátumu Veľkej noci, zmenil pravidlo pre výpočet priestupných rokov a opätovne presunul začiatok nového roka na 1. január. Nový kalendár sa časom začal nazývať gregoriánskym.

Reforma od astronómov

Do októbra 1582 sa kresťanský svet riadil podľa juliánskeho kalendára. Ten zaviedol v roku 46 pred Kristom rímsky panovník a politik Gaius Július Cézar. Dĺžku 12 mesiacov stanovili tak, aby vo výsledku dala 365 dní v obyčajnom roku a v priestupných rokoch, každý štvrtý rok, sa pridal jeden deň vo februári.

Zaužívané počítanie času však postupne spôsobilo odklon od astronomickej skutočnosti a Veľkonočná nedeľa už nebola prvou nedeľou po splne po jarnej rovnodennosti. Za pápeža Gregora XIII. dosiahol rozdiel takmer 10 dní.

Táto diskrepancia spôsobila, že už v 14. storočí sa astronómovia začali venovať reforme kalendára. Rozhodujúci návrh Compendium novae rationis restituendi kalendarium v roku 1575 predložil pápežovi Gregorovi XIII. lekár a astronóm Luigi Giglio.

Pápežská komisia sa venovala štúdiu kompendia aj alternatívnych návrhov niekoľko rokov, čo vyústilo v roku 1582 do vydania buly Inter gravissimas. Katolícky klérus prijal nový kalendár, niektorí protestanti ho označili za dielo antikrista.

Postupné prijatie

Prvou protestantskou krajinou, ktorá prijala gregoriánsky kalendár, bolo Dánsko, nasledovalo Holandsko a protestantské nemecké krajiny. Zmena sa uskutočnila v rokoch 1699 až 1700. Po Veľkej Británii, ktorá prijala gregoriánsky kalendár v roku 1752, nasledovalo Švédsko v roku 1753, Švajčiarsko v roku 1812.

V Japonsku ho zaviedli v roku 1875. Väčšina východnej Európy sa ním riadila od roku 1912. Rusko ho prijalo po Veľkej októbrovej socialistickej revolúcii (VOSR) v roku 1918. Grécko bolo poslednou európskou krajinou, ktorá nahradila juliánsky kalendár – v roku 1923.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet