Na hlavný obsah

Preslávil ho román Planéta opíc, Pierre Boulle sa narodil pred 110 rokmi

Napísal aj známy Most cez rieku Kwai.

Preslávil ho román Planéta opíc, Pierre Boulle sa narodil pred 110 rokmi
Na snímke spisovateľ Pierre Boulle. Foto: Twitter

Pierre Boulle napísal romány ako Most cez rieku Kwai alebo Planéta opíc, ktoré boli neskôr sfilmované.

Narodil sa 20. februára 1912 vo francúzskom meste Avignon. V roku 1933 získal titul elektrotechnického inžiniera, no práci sa nevenoval, pretože išiel do Ázie, kde osem rokov pracoval ako vojak.

Po vypuknutí druhej svetovej vojny vstúpil do francúzskej armády v Indočíne a po obsadení Francúzska nacistami sa pripojil k francúzskym slobodným vojskám. Slúžil ako tajný agent v Číne, Barme a Indočíne.

V roku 1943 ho na rieke Mekong zajali francúzske oddiely a odviedli ho na nútené práce. Roku 1944 sa mu podarilo utiecť, neskôr ho vyznamenali vojnovým krížom.

Inšpiráciou mu bola aj vojna

Po skončení vojny sa vrátil k práci elektrotechnického inžiniera, no v roku 1949 sa presťahoval do Paríža, kde začal s písaním. Vo svojej tvorbe často využíval skúsenosti z vojny. Písal vojnové, špionážne a sci-fi romány.

Preslávil sa najmä románom Most cez rieku Kwai, ktorý je o britských vojakoch zajatých Japoncami počas druhej sv. vojny. Podľa románu bol v roku 1957 natočený film, ktorý získal šesť cien Oscara.

Ďalším známym dielom je sci-fi román Planéta opíc, ktorý dostal filmové spracovanie v roku 1968 a mal viacero pokračovaní. Medzi úspešnejšie romány patrí aj

Ďalším známym dielom je sci-fi román Planéta opíc, ktorý dostal filmové spracovanie v roku 1968 a mal viacero pokračovaní.

Spisovateľ zomrel 30. januára 1944 v Paríži vo veku 78 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet