Na hlavný obsah

Rusko považuje situáciu na východe Ukrajiny za veľmi nebezpečnú

Rokovania so Západom majú pokračovať.

Rusko považuje situáciu na východe Ukrajiny za veľmi nebezpečnú
Na snímke ozbrojené sily ukrajinskej národnej gardy. Foto: TASR/AP

Kremeľ v piatok (18. 2.) označil situáciu na východe Ukrajiny, odkiaľ hlásia ďalšie prestrelky a ostreľovanie medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami, za veľmi znepokojivú a potenciálne veľmi nebezpečnú.

O situácii okolo diania na východe Ukrajiny a tiež smerom k ruským požiadavkám k Západu na bezpečnostné záruky už ruský prezident Vladimir Putin rokoval s členmi svojej bezpečnostnej rady, uviedol jeho hovorca Dmitrij Peskov.

Rokovania so Západom o bezpečnostných zárukách majú pokračovať, dodal Peskov podľa agentúry TASS. „Práve sa skončila operatívna porada so stálymi členmi bezpečnostnej rady, ktorú viedol prezident. Hlavnou témou boli vysoko vyspelé odvetvia nášho priemyslu, ale, samozrejme, hovorili o situácii na Ukrajine s dôrazom na rastúce napätie, ktoré je provokované zvonka,“ poznamenal.

Debata sa tiež týkala bezpečnostných záruk, ktoré Rusko požaduje od Západu, a Putin oboznámil svojich spolupracovníkov so svojimi kontaktmi so zahraničnými kolegami za posledný týždeň.

Vzájomné obviňovanie

Štvrtkové potýčky medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami v Donbase boli najhoršie od roku 2015. Od piatkového rána zaznamenali pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) už 80 porušení dohodnutého prímeria, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného diplomata.

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny obvinili ukrajinské vládne sily z delostreleckej a mínometnej paľby na svoje územie. Podľa agentúry Interfax hlásia separatisti tri incidenty. Ukrajinská armáda ráno oznámila, že separatisti na Donbase za uplynulých 24 hodín porušili prímerie v 60 prípadoch.

Po štvrtkových hlásených útokoch sa Kyjev a povstalci navzájom obvinili zo zvyšovania napätia v oblasti, čo vyvolalo obavy, že by sa do konfliktu mohlo zapojiť Rusko, ktoré pri ukrajinských hraniciach zhromaždilo desaťtisíce vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet