Na hlavný obsah

Rusko vetovalo rezolúciu odsudzujúcu inváziu na Ukrajinu

Pôvodnú verziu rezolúcie pred hlasovaním zmiernili.

Rusko vetovalo rezolúciu odsudzujúcu inváziu na Ukrajinu
Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Foto: TASR/AP

Rusko v Bezpečnostnej rade (BR) OSN podľa očakávania vetovalo návrh rezolúcie kritizujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu. Čína, India a Spojené arabské emiráty sa hlasovania zdržali. Zvyšných jedenásť členov BR OSN -Spojené štáty, Francúzsko, Británia, Albánsko, Brazília, Gabon, Ghana, Írsko, Keňa, Mexiko a Nórsko, predložený dokument podporilo.

Návrh rezolúcie, ktorý predložili Spojené štáty a Albánsko, okrem iného požadoval okamžité stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny.

Pôvodnú verziu rezolúcie pred hlasovaním zmiernili, aby sa zabezpečilo, že Čína, India a SAE nebudú hlasovať proti, poznamenala agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného diplomata.

V texte sa tak namiesto „odsudzuje“ objavilo, že Rada „ľutuje“, a bol vypustený odkaz na článok 7 Charty OSN, ktorý hovorí o možných donucovacích opatreniach v prípade, že je ohrozený mier.

„Nemôžete vetovať pravdu“

„Rezolúcia ‚odsudzuje‘ ruskú agresiu,“ však vyhlásila americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová, zatiaľ čo jej albánsky náprotivok Ferit Hoxha tvrdo kritizoval Moskvu za to, že sa „rozhodla rozosievať smrť“ na Ukrajine.

„Zodpovedné členské štáty nenapádajú svojich susedov,“ uviedla americká veľvyslankyňa. Kritizovala podľa agentúry AFP aj krajiny, ktoré sa hlasovania zdržali, za to, že „neobhajujú Chartu OSN“.

„Zdržať sa hlasovania znamená odsudzovať,“ povedal AFP pod podmienkou anonymity ďalší z veľvyslancov pri Bezpečnostnej rade.

„Môžete túto rezolúciu vetovať, ale nemôžete vetovať naše hlasy. Nemôžete vetovať pravdu. Nemôžete vetovať ukrajinský ľud,“ povedala americká veľvyslankyňa v prejave pred hlasovaním ruskému zástupcovi.

Agentúra AP uviedla, že o hlasovaní Brazílie sa pôvodne objavovali pochybnosti. Ale jej veľvyslanec Ronaldo Costa Filho vyhlásil, že jeho krajina „hlboko znepokojená“ ruskou inváziou. „Bola prekročená hranica a táto rada nemôže zostať ticho,“ povedal.

Ruský veľvyslanec: Ciele budú čoskoro splnené

Ruský veľvyslanec v Rade Vasilij Nebenzja odmietol návrh „protiruskej“ rezolúcie ako „neľudský a brutálny ťah na ukrajinskej šachovnici“ a poďakoval sa tým členom rady, ktorí ju nepodporili. Tvrdil, že ruské sily nebombardujú ukrajinské mestá.

Ako falošné odmietol správy o vybombardovaní detskej škôlky na Ukrajine a tiež uviedol, že nie sú žiadne vierohodné správy o civilných obetiach. Súčasne tvrdil, že ukrajinskí nacionalisti používajú civilistov ako ľudské štíty a rozmiestňujú delá a raketomety v obytných štvrtiach. Ciele ruskej operácie budú podľa veľvyslanca čoskoro splnené.

Čínsky zástupca v BR ubezpečil, že Peking podporuje snahy Ruska a Ukrajiny vyriešiť problém rokovaniami. Urovnanie konfliktu vyžaduje opustiť mentalitu studenej vojny, povedal podľa agentúry Reuters. Čínsky diplomat podľa agentúry TASS tiež uviedol, že po piatich kolách rozširovania NATO by sa malo prihliadať aj na bezpečnostné záujmy Ruska.

Medzinárodná izolácia

Ukrajina musí pretrvať túto noc, o osude krajiny sa rozhoduje práve teraz, povedal ukrajinský veľvyslanec pri OSN podľa Reuters.

Agentúra AP poznamenala, že piatkové (25. 2.) hlasovanie dopadlo pomerom 11 ku jednému hlasu a ukázalo významnú, ale nie absolútnu opozíciu proti ruskému útoku na menšieho a slabšieho suseda. Spojené štáty a ich spojenci si uvedomovali, že návrh neprejde, ale tvrdili, že zdôrazní medzinárodnú izoláciu Ruska.

To, že rezolúcia neprešla v BR OSN, dláždi cestu k jej predloženiu Valnému zhromaždeniu OSN, kde medzi 193 členskými štátmi sa veto neuplatňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet