Na hlavný obsah

Slovensku hrozí v najbližšej dekáde enormný nedostatok pracovníkov

Odborník volá po zmene odborného vzdelávania.

Slovensku hrozí v najbližšej dekáde enormný nedostatok pracovníkov
Ilustračná snímka - pracovník v priemysle. Foto: pixabay.com

Počas nasledujúcich 10 rokov môžu na Slovensku chýbať až pol milióna pracovníkov, čím by krajina mohla stratiť konkurencieschopnosť a pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou. Povedal to člen Prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR a predseda Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania Andrej Hutta.

Hrozí, že o 10 rokov bude na Slovensku chýbať 250 000 pracovníkov. Ostatní môžu mať nedostatočnú kvalifikáciu na pracovné miesta, ktoré budú na Slovensku potrebné. Ak chceme mať o 10 rokov pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou, potrebujeme na to prispôsobiť školský systém už dnes,“ vysvetlil Hutta.

Myslí si, že Slovensko by malo hľadať inšpiráciu v rakúskom a nemeckom systéme odborného vzdelávania. „Potrebujeme väčšie školské centrá, ktoré budú pripravovať drahšie profesie, ktoré sú technologicky náročné a potrebujú investície rádovo v miliónoch. Potom potrebujeme sieť škôl a školských zariadení, ktoré budú obhospodarovať ostatné odbory menej ekonomicky náročné,“ ozrejmil.

Podľa neho by sa zamestnávatelia mali viac angažovať v systéme odbornej prípravy, pretože najlepšie poznajú požiadavky na zamestnancov i samotný vývoj trhu. Pozitívnym príkladom je päť existujúcich podnikových škôl na Slovensku.

„Toto je cesta, ktorou by sme mali ísť v niektorých segmentoch priemyslu. Poskytujú vzor aj pre ďalšie školy. V novele zákona o odbornom vzdelávaní sa podarilo upraviť vznik centier nadpodnikového vzdelávania. Živnostníci, malí a strední podnikatelia, ktorí nemajú dosť zdrojov, aby si sami zriaďovali vzdelávacie strediská, budú mať regionálne k dispozícií takéto spoločné zariadenia,“ dodal Hutta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika