Na hlavný obsah

Smer-SD chcel, aby sa o dohode DCA hlasovalo pred kamerami, parlament to odmietol

Žilinkovi nedovolili vystúpiť v pléne.

Smer-SD chcel, aby sa o dohode DCA hlasovalo pred kamerami, parlament to odmietol
Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičný Smer-SD nikdy nepodporia dohodu o obrannej spolupráci s USA (DCA). Vyhlásil to predseda strany Robert Fico. Smer-SD tiež chcel, aby poslanci v utorok (8. 2.) hlasovali o dohode „aklamačne“, čo podľa Fica znamená, že na kameru ukážu svoju tvár a povedia, či sú za alebo proti. Parlament ale tento návrh neschválil.

Mimoriadne rokovanie o návrhu dohody sa začalo tesne po 13.00 h. Šéf strany ešte pred ním kritizoval obmedzenie ich podujatia, na ktorom majú podvečer položiť vence k buste Alexandra Dubčeka pred budovou NR SR.

„Táto zmluva je čisto bilaterálneho charakteru a nemá nič spoločné s našimi záväzkami, ktoré vyplývajú z členstva v NATO,“ uviedol Fico. Zmluva podľa neho nezabezpečuje zvýšenie obranyschopnosti SR, ale „prispieva k zvyšovaniu napätia v tomto komplikovanom období“.

Akcia pred bustou

Strana zároveň na utorok podvečer chystá akciu pred bustou Alexandra Dubčeka. Podľa šéfa Smeru-SD sa snažili dodržať všetky pravidlá a podujatie zorganizovali na mieste, ktoré je vyše 50 metrov od zákonodarného zboru.

„Povedali nám, že táto akcia nie je možná, hoci sa opierame o presné znenie zákona o zhromažďovaní,“ povedal a označil to za zneužívanie moci. Vyzval ľudí, aby na podujatie prišli a vyjadrili nesúhlas so súčasnou vládou.

V rozprave chcel vystúpiť aj Žilinka

Generálny prokurátor Maroš Žilinka pred 13.00 h oznámil, že chce vystúpiť v parlamentnej rozprave k návrhu na udelenie súhlasu s dohodou DCA. O udelenie slova v liste požiadal predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina).

„Nemôžem byť ticho,“ napísal na sociálnej sieti. Poslanci však neschválili jeho o vystúpenie v pléne.

Generálna prokuratúra iž dávnejšie uviedla, že dohodu s USA odmieta ako celok, v medzirezortnom pripomienkovom konaní uplatnila 35 zásadných pripomienok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko