Na hlavný obsah

Štatutári SAV vyzvali poslanca Blahu, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v akadémii

Tvrdí, že zneužíva slobodu prejavu.

Štatutári SAV vyzvali poslanca Blahu, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v akadémii
Na snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Ľuboš Blaha (Smer-SD). Foto: TASR

Slovenská akadémia vied (SAV) je znepokojená nárastom netolerancie a agresivity v spoločnosti. Predstavitelia SAV sa od takýchto prejavov dištancujú a dôrazne ich odsudzujú, a to aj v prípadoch, ak sa takéhoto konania dopúšťajú v rámci svojich mimopracovných aktivít jej zamestnanci.

Akadémia v tejto súvislosti v utorok (22. 2.) na svojom webe zverejnila vyhlásenie, ktoré podporuje väčšina štatutárnych zástupcov vedeckých pracovísk SAV.

V ňom vyzýva poslanca Národnej rady SR Ľuboša Blahu (Smer-SD), aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v akadémii s tým, že opakovanie a hrubo nerešpektuje etické štandardy vedca a zneužíva slobodu prejavu.

„Pripomíname, že uvedený kolega bol opakovane upozorňovaný na svoje nevhodné správanie. Bez akejkoľvek sebareflexie dotyčného. Plne stojíme za vyjadreniami Etickej komisie SAV,“ uvádza sa vo vyhlásení smerom k pracovníkovi Ústavu politických vied SAV.

Etická komisia SAV okrem iného k Blahovmu správaniu sa konštatovala, že postavenie vedca sa viaže na istú zodpovednosť vyplývajúcu z členstva v akademickej komunite.

„Tejto zodpovednosti sa nemožno zbaviť ani pri paralelnom výkone inej funkcie/iného povolania. Člen akademickej obce musí primerane zachovávať isté štandardy správania sa aj v prípade výkonu neakademickej funkcie. Vo všeobecnosti možno legitímne očakávať, že vedec bude politickú diskusiu kultivovať, nie degradovať,“ dodáva sa vo vyhlásení.

Reakcia Blahu

Blaha reagoval, že zo SAV ho nevyštvú. Tvrdí, že ho môžu upáliť, zatvoriť a prenasledovať, ale svoju slobodu slova si vziať nedá, uviedol na sociálnej sieti s tým, že výzvu považuje za „ďalší znak politizácie akademických inštitúcií a fašizácie slovenskej spoločnosti“.

Tvrdí, že SAV má právo hodnotiť výlučne jeho vedeckú činnosť. V prípade, že majú kolegovia k jeho štúdiám vedecké výhrady, rád si ich vypočuje. Zároveň žiada, aby sa nezneužívala vedecká pôda na lacné politikárčenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko