Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda uviedla, že sa jej znovu podarilo odraziť ruské útoky na Kyjev

V meste sa skončil zákaz vychádzania.

Ukrajinská armáda uviedla, že sa jej znovu podarilo odraziť ruské útoky na Kyjev
Ukrajinský vojak prechádza okolo trosiek horiaceho vojenského nákladného auta na ulici v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci sa v noci na pondelok (28. 2.) znovu pokúsili prelomiť obranu Kyjeva, všetky ich pokusy ale zlyhali. Podľa agentúry Unian to uviedla ukrajinská armáda. Situáciu má vraj pod kontrolou. V ukrajinskej metropole od ôsmej hodiny ráno (7: 00 SEČ) prestal platiť zákaz vychádzania, otvorili obchody a obnovená je v obmedzenom režime aj hromadná doprava.

„Od začiatku dnešného dňa sa nepriateľ ďalej snažil prelomiť obranu Kyjeva. Ruské jednotky sa opakovane pokúšali zaútočiť na okraje hlavného mesta,“ napísala ukrajinská armáda na sociálnej sieti. „Všetky pokusy ruských okupačných síl dosiahnuť cieľ však zlyhali. Nepriateľ utrpel značné straty. Ruské jednotky sú demoralizované a vyčerpané,“ dodala ukrajinská armáda.

Ukončenie zákazu vychádzania

Kyjev v príprave na ruskú ofenzívu vyhlásil v sobotu o ôsmej večer prísny zákaz vychádzania, ktorý platil až do pondelkového rána. Správa metropoly cez sieť Telegram vyzvala, aby ľudia aj napriek jeho ukončeniu vychádzali len v najnutnejších prípadoch, okrem iného doplniť zásoby jedla či liekov.

V pondelok ráno sa v hlavnom meste opäť spustila prevádzka metra, ktoré v posledných dňoch slúži ako kryt. Úrady upozornili, že súpravy budú operovať v dlhších intervaloch, než je bežné.

Zákaz vychádzania začne opäť platiť dnes o 22.00 h miestneho času do utorkových 7.00 h (21.00 h – 6.00 h SEČ).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet