Na hlavný obsah

Variant omikron zatvára ďalšie triedy a školy

Situácia sa zatiaľ nezlepšuje.

Omikron zatvoril po víkende ďalšie triedy a školy, niektoré aj opakovane. Na zlepšenie to zatiaľ nevyzerá. Situácia by sa mala podľa analytikov ustáliť v marci. Dovtedy musia rodičia rátať s tým, že budú v karanténe s deťmi častejšie. Na druhej strane pribudnú výnimky, vďaka ktorým sa izolácii vyhnú.

Po polročných prázdninách neprišli do materskej školy v bratislavskej Karlovej Vsi desiatky detí. Riaditeľke vyzváňal telefón celý víkend.

„Cez víkend nám pribudlo veľa prípadov ochorenia, z jednej triedy máme 10 pozitívnych detí. Tri triedy sú v karanténe. Nonstop som na telefónnej linke, na mailoch som nonstop, riešim to celý víkend, už asi piaty za sebou,“ povedala riaditeľka materskej školy na Majerníkovej ulici v Bratislave Iveta Ryzá.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Do karantény idú všetky deti okrem plne zaočkovaných a tých, čo ochorenie prekonali. Po novom, budú mať výnimku aj školáci, ktorí v minulosti ochorenie prekonali a preukážu sa len pozitívnym domácim testom. Nemusia ísť na PCR test, v škole sa preukážu čestným vyhlásením.

„Rodič podpíše, že dieťa malo pozitívny test a pediater bol informovaný a absolvovalo izoláciu. Je to z toho dôvodu, že testy robia rodičia sami a nerobil ich pediater, čiže pediater nemôže stopercentne dať pečiatku na to, že ochorenie bolo, prebehlo a bolo pozitívne,“ povedala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko