Na hlavný obsah

Včelári sa obávajú novely zákona z dielne OĽANO, tá má chcieť regulovať včelstvá

Hnutie tvrdí, že šíriť paniku je predčasné.

Včelári sa obávajú novely zákona z dielne OĽANO, tá má chcieť regulovať včelstvá
Včely na pláste. Foto: RTVS

Slovenskí včelári sa obávajú regulácie včelstiev. Dostali sa k nim
návrhy z pripravovanej novely zákona z dielne poslancov OĽANO. V nich sa píše o regulácii včelstiev, čo by znamenalo ich pokles o 72 percent a zníženie produkcie medu o takmer 4 milióny kilogramov ročne. Hnutie OĽANO sa ohradilo a tvrdí, že šíriť paniku je predčasné.

Poslanci hnutia OĽANO pod gesciou Moniky Kozelovej pripravujú novelu zákona o ochrane zvierat. S kapitolou o včelách im pomáha externý poradca – včelár Martin Hodoško. Práve jeho podklady sa nedávno dostali na posúdenie včelárom zo zväzu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hovorí sa tam, že dve, až maximálne tri včelstvá na kilometer štvorcový. Je to nepredstaviteľné. Týmto by sme hlboko klesli, pretože by sa stav včelárov obmedzil iba na niekoľko tisíc,“ povedal podpredseda Slovenského zväzu Karol Kliment.

V pozore je teraz viac ako 15 000 včelárov. Tvrdia, že poslanci OĽANO pracujú na zániku slovenského včelárstva. Na to hneď zareagovali aj potravinári. „Obmedzovať chov včelstiev je pre nás absurdné. Menej slovenských včiel znamená menej kvalitného slovenského medu a ,žiaľ, viac dovozového,“ hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko