Na hlavný obsah

Začal sa proces v kauze prípravy vraždy exstarostu Marianky

Obžalobe čelia traja ľudia.

Kauza, ktorá poznačila život v obci Marianka, je na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici. V príprave vraždy bývalého starostu čelia obžalobe traja ľudia, medzi nimi aj developer Kamil Bernáth. Ten si údajne likvidáciu starostu objednal. Obhajcovia sa na úvodnom pojednávaní snažili celú obžalobu spochybniť a označili je za nedôvodnú.

Vyhrážky, podpálené auto a stajňa. Praktiky pripomínajúce divoké deväťdesiate roky, zažíval po komunálnych voľbách starosta obce Marianka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zastrašovanie prišlo potom, ako odmietol nechať skolaudovať niektoré stavby v obci. Starosta namietal ich nesúlad s územným plánom. Nakoniec vlani z funkcie pre strach o vlastný život odstúpil.

„Užil som si dosť za dva roky, žiť v takýchto vyhrážkach nie je nič príjemné,“ uviedol bývalý starosta obce Marianka Dušan Statelov.

Podľa obžaloby sa starostovi vyhrážal Kamil Bernáth za neskolaudovanie rodinných domov v obci. Najskôr si údajne u Milana D. objednal podpálenie stajne. Keď ani to nestačilo, tak si spolu s Romanom B. objednali fyzickú likvidáciu starostu, za odmenu 35 000 eur.

„Áno, má to súvis s výkonom právomocí starostu,“ uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek.

„Tri osoby sú obžalované zo zločinu útoku na verejného činiteľa, z toho dvaja aj z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy,“ uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Obžalovaní v utorok (1. 2.) na súde vyhlásili, že sú nevinní – dohodu o vine a treste tak odmietli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko