Na hlavný obsah

Zálohovanie plastových fliaš a plechoviek funguje už mesiac

Ľudia za ten čas vrátili takmer pol milióna obalov.

Od spustenia zálohovania plastových fliaš a plechoviek uplynulo niečo vyše mesiaca. Ľudia za ten čas vrátili do automatov a prevádzok takmer pol milióna obalov z nápojov.

Na pultoch obchodov sa pritom začali vratné PET fľaše a plechovky objavovať až v druhej polovici januára.

Spolu 430 000 vrátených fliaš a plechoviek. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) toto číslo potvrdzuje, že plast medzi obyvateľmi Slovenska nestráca na popularite, čo sa nedalo povedať o recyklácii.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Aj v minulosti sa časť fliaš recyklovala, ja netvrdím, že sa nerecyklovala. Posledných desať rokov sa však ten podiel nezvyšoval,“ hovorí Budaj.

Napriek tomu, že z pohľadu obchodníkov bolo času na prípravu systému zálohovania málo, jeho rozbehnutie hodnotia ako takmer bezproblémové.

„Do konca júna je ešte možné dopredávať staré fľaše. Takže sa nachádzame v období, kedy je mix týchto obalov na trhu a stáva sa, samozrejme, že sa ľudia pomýlia a donesú nám tie staré fľaše,“ priblížila Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu SR.

Zálohované fľaše a plechovky zbierajú buď prostredníctvom automatu, alebo manuálne. Vratná suma za kus je 15 centov. Povinnosť zabezpečiť zálohovanie majú predajne nápojov s rozlohou nad 300 metrov štvorcových.

Záujem je aj medzi menšími obchodmi, ktoré sa môžu zapojiť do systému dobrovoľne.

„Aktuálne je do zálohovania registrovaných takmer 2 000 odberných miest,“ priblížila Lucia Morvai, riaditeľka pre komunikáciu Správcu zálohového systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko