Na hlavný obsah

Žilinka sa ohradil voči tvrdeniam, že zhanobil pamiatku obetí invázie 1968

Hovorí, že chcel len predniesť odborné stanovisko.

Žilinka sa ohradil voči tvrdeniam, že zhanobil pamiatku obetí invázie 1968
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR

Musím sa veľmi dôrazne ohradiť voči tvrdeniam, že som pripodobnením obrannej zmluvy s USA a okupačnej zmluvy zneuctil a zhanobil pamiatku obetí, či vysmial sa obetiam invázie z roku 1968, uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti.

Žilinka tvrdí, že chcel len predniesť odborné stanovisko k návrhu dohody a poukázať na niektoré nedostatky, ako aj na obsah a dosah dohody pre Slovenskú republiku.

Autori týchto tvrdení „buď vôbec nečítali text môjho plánovaného vystúpenia, alebo cielene podsúvajú verejnosti takéto tvrdenia ktoré nemajú žiadnu oporu v texte vystúpenia, a to s jediným cieľom – útočiť za každú cenu na generálneho prokurátora SR,“ reagoval generálny prokurátor.

Argumentuje tým, že len citoval niektoré články zmluvy z októbra 1968 vzťahujúce sa na suverenitu, nezasahovanie do vnútorných záležitostí či povinnosť zachovávať právny poriadok ČSSR, a to so záverom, že „takáto právna úprava bola nepochybne výhodnejšia ako tá, ktorá bola poslancom predkladaná na odsúhlasenie“.

Podľa Žilinku „išlo o záver výlučne z pohľadu formálno-právneho (normatívneho), bez ohľadu na faktické dodržiavanie jednotlivých článkov zmluvy, v kontexte právnych nedostatkov a z nich plynúcich možných dopadov predkladaného dojednaného textu dohody,“ uviedol.

Tvrdí, že text jeho vystúpenia neobsahoval ani jednu zmienku, z ktorej by bolo možné vyvodzovať, že inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR v roku 1968 považuje za správnu, či z ktorých by bolo možné vyvodzovať neúctu k pamiatke obetí invázie.

„Preto sa dôrazne dištancujem od podsúvania tvrdení o hanobení pamiatky obetí invázie do ČSSR a žiadam, aby tí, ktorí to tvrdia, od toho upustili,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko