Na hlavný obsah

ZMOS protestuje proti stavebnej legislatíve. Dáva plnú moc developerom, tvrdí

Od štátu požadujú lepšiu komunikáciu.

ZMOS protestuje proti stavebnej legislatíve. Dáva plnú moc developerom, tvrdí
ZMOS protestuje v Bratislave proti nezáujmu vlády i prijímanej legislatíve. Foto: TASR

Zástupcovia samospráv prišli v stredu (2. 2.) pred Úrad vlády SR protestovať proti stavebnej legislatíve, ktorú koalícia plánuje prijať.

Podľa nich decentralizuje moc samospráv v regiónoch a naopak dáva plnú moc stavebným developerom, ktorí si budú môcť robiť na ich území, čo chcú. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor Lukáš Dzivý.

Pred budovu Úradu vlády SR prišli, aj napriek zlému počasiu, zástupcovia viacerých obcí a miest, ktorí sú členmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Výhrad je veľa, požadujú lepšiu komunikáciu

Kritizovali najmä stavebný zákon z dielne podpredsedu vlády Štefana Hollého (Sme rodina). Martin Chren, starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov patrí medzi najväčších kritikov legislatívy. Podľa neho výrazne poškodí slovenské mestá a obce.

„Výhrad, o ktorých môžeme hovoriť je veľmi veľa. Pre mňa je neprijateľné, že štátny nevolený úradník má možnosť prebiť záväzné stanovisko obce, a že sa proti tomu nemáme možnosť okamžite brániť,“ uviedol.

ZMOS požaduje od štátu aj lepšiu komunikáciu pri legislatívnom procese.

„Vieme, že ten zákon, ktorý je, je starý a prežitý. Máme svoje návrhy a teraz žiadame, aby sme si sadli k stolu a komunikovali to tak, aby to bolo v prospech občanov,“ vyhlásil predseda združenia Branislav Tréger.

Protest prišli podporiť zástupcovia vyše 60 regionálnych združení ZMOS-u. Kritizovali aj aktualizované financovanie neverejných škôl a školských zariadení.

Protesty sa môžu opakovať

Zástupcovia samospráv žiadajú aj zmenu spôsobu financovania sociálnych služieb. Ak vláda neprijme ich požiadavky, tak sú pripravení protestné akcie zopakovať.

Na tej dnešnej chýbali zástupcovia Únie miest Slovenska- tí sa už skôr vyjadrili, že načasovanie nepovažujú za šťastné, a to najmä pre napätie v spoločnosti z pandemickej, ekonomickej či klimatickej krízy.

Zákony, ktoré riešia zmenu výstavby v obciach a mestách už pred časom schválila vláda. Parlamentný poslanci by o nich mali rokovať na budúci týždeň v utorok (8. 2.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál