Na hlavný obsah

Borrell: Sprostredkovateľom v rusko-ukrajinskom konflikte by mala byť Čína

Obhajuje prísne sankcie proti Rusku.

Borrell: Sprostredkovateľom v rusko-ukrajinskom konflikte by mala byť Čína
Na snimke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR

Šéf diplomacie Európskej únie (EÚ) Josep Borrell sa otvorene vyjadruje v prospech Číny ako sprostredkovateľa vo vojne Ruska proti Ukrajine. Napísala o tom v sobotu (5. 3.) agentúra DPA.

„Neexistuje alternatíva. My (Európania) nemôžeme byť sprostredkovateľmi. A nemôžu to byť ani USA. Kto teda iný? Musí to byť Čína, o tom som presvedčený,“ povedal Borrell v rozhovore pre španielsky denník El Mundo.

Vysoký predstaviteľ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku EÚ, pochádzajúci zo Španielska, však zároveň pripustil, že bojujúce strany či ich podporovatelia sa v prospech takéhoto plánu zatiaľ nevyslovili. „My sme o to ešte nepožiadali a ani oni (Číňania) nie“, dodal.

Obhajoval dodávky zbraní aj sankcie

Borrell v rozhovore pre španielske noviny obhajoval tiež dodávky európskych zbraní do vojnovej zóny a aj uvalenie tvrdých sankcií na Rusko. Tieto kroky boli podľa neho absolútne nevyhnutné – a to bez ohľadu na paralelné diplomatické úsilie o urovnanie konfliktu.

Dodávky zbraní umožňujú Ukrajincom brániť sa, byť v lepšej pozícii pri rokovaniach a – ak to bude možné – dohodnúť prímerie, nechal sa v interview počuť bývalý španielsky minister zahraničných vecí a niekdajší predseda Európskeho parlamentu.

„A následne musí prísť na rad diplomacia“ – a v rámci nej „musí zohrať svoju úlohu“ Čína, zdôraznil Borrell.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet