Na hlavný obsah

Británia posiela na Ukrajinu ďalšie protitankové strely, možno dodá aj protiletecké

Kyjev žiada o vytvorenie bezletovej zóny.

Británia posiela na Ukrajinu ďalšie protitankové strely, možno dodá aj protiletecké
Ilustračná snímka - vlajka Veľkej Británie. Foto: TASR/AP

Britská vláda zvažuje plán poslať ukrajinskej armáde popri tisícoch protitankových striel tiež protiletecké strely. V britskom parlamente povedal minister obrany Ben Wallace.

Podľa agentúry Reuters by prípadná dodávka protileteckých zbraní Starstreak predstavovala významný posun v snahe Británie podporiť Ukrajinu v boji proti ruskej invázii.

Londýn najskôr Ukrajincom zaslal 2 000 protitankových striel NLAW, ktoré pomáhali brzdiť postup ruských jednotiek. Podľa Wallaca počet doručených striel tohto typu po dnešku dosiahne 3 615. „A budeme doručovať ďalšie,“ povedal. Čoskoro tiež podľa médií začne preprava malého počtu protitankových striel Javelin.

K protitankovým strelám by sa teraz mohli pripojiť aj tie protiletecké, ktoré by mohli Ukrajine pomôcť odrážať nálety ruských lietadiel. „V reakcii na žiadosť Ukrajiny sa vláda rozhodla zvážiť dodanie vysokorýchlostných prenosných protileteckých striel Starstreak,“ citoval britského ministra obrany denník The Guardian.

„Domnievame sa, že tento systém zostane v definícii obranných zbraní a zároveň pomôže ukrajinským silám lepšie brániť svoje nebo,“ pokračoval.

Kyjev žiada o vytvorenie bezletovej zóny

Obrana ukrajinského vzdušného priestoru je v posledných dňoch horúcou témou, zatiaľ čo Rusi bombardujú ukrajinské mestá a zabíjajú pri tom aj desiatky až stovky civilistov.

Kyjev neustále žiada západných spojencov o pomoc s potlačením vzdušných útokov a o vytvorenie bezletovej zóny. NATO však odmieta dohliadať na bezpečnosť ukrajinského vzdušného priestoru a snahy Aliancie dodať Ukrajincom stíhačky zatiaľ nie sú úspešné.

Minister Wallace povedal, že vláda už v princípe zaslania striel Starstreak na Ukrajinu odsúhlasila, musí ale naplánovať logistiku a tiež premyslieť, ako naučiť ukrajinských vojakov s novou technikou zaobchádzať.

Wallace podľa BBC tiež oznámil, že Londýn na Ukrajinu dodal ľahké zbrane, ochranné vybavenie, potraviny i zdravotnícky materiál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet