Na hlavný obsah

Do Bratislavy vlakom prichádzajú stovky utečencov, na stanici ich čakajú dobrovoľníci

Vlaky sú stále plné.

Do Bratislavy vlakom prichádzajú stovky utečencov, na stanici ich čakajú dobrovoľníci
Ukrajinskí utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine čakajú na vlak. Foto: TASR/AP

Do Bratislavy vlakom denne prichádzajú stovky vojnových utečencov z Ukrajiny. Mnohí sú unavení a nemajú kam ísť, iní cestujú ďalej do Viedne, Berlína, či Prahy.

Na hlavnej stanici im dobrovoľníci pomáhajú v Bode prvého kontaktu, ktorý zriadil magistrát v spolupráci s Ligou za ľudské práva, či organizáciou Kto pomôže Ukrajine. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Utečenci potrebujú aj psychickú pomoc

Ksana Šestakova uteká už od roku 2014. Z Donbasu sa vtedy dostala do Kyjeva. Odtiaľ po niekoľkých dňoch na ceste prišla do Bratislavy a pokračuje do Prahy. Je jedna z tých šťastnejších, má známych, u ktorých môže ostať. O domove sa jej však rozpráva ťažko, pri rozhovore sa neubránila slzám.

„Moji rodičia ostali v Luhansku a mnohí priatelia v Kyjeve. Je to pre mňa veľmi ťažké, lebo musím začať od úplného začiatku. Všetci dúfame, že sa to skončí a budeme sa môcť vrátiť domov,“ povedala.

V Bode prvého kontaktu pomáha aj Ukrajinka Uľana Značkova. Na Slovensko prišla z Ľvova pred dvomi týždňami. V Bratislave ostala a svojim rodákom pomáha s prekladom, hľadá im ubytovanie, stravu aj prácu.

„Mnohí potrebujú aj psychickú pomoc. Niekedy plačú, niekedy sú dezorientovaní. Potrebujú podporu, aby mohli pokračovať v bežnom živote,“ uviedla Značkova.

Situácia sa už upokojila

Vlakvedúci Matej Lokšík sa vo vlakoch z Košíc do Bratislavy stretáva s množstvom Ukrajincov. Hovorí, že situácia je už pokojnejšia, no vlaky sú stále plné.

„Sú takí, že chodia úsekovo. Väčšinou smerujú do Bratislavy alebo do Česka. Sú vlaky, ktoré sú dosť plné. Prepravujú sa na základe pasu, my už teraz vieme vystaviť lístok vo vlaku, ktorý je nulový,“ uviedol

Potvrdzuje, že sprievodcovia riešia aj individuálne prípady, keď si cestujúci so zakúpenou miestenkou nemajú kam sadnúť, no utečencov z miesta vyhodiť nechcú.

Železničná spoločnosť Slovensko rezerváciu miesteniek zrušiť neplánuje a vyzýva na solidaritu s ľuďmi, ktorí cestujú desiatky hodín a utekajú pred vojnou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál