Na hlavný obsah

Drahá elektrina núti mestá a obce vypínať v noci verejné osvetlenie. Môže to zvýšiť drobnú kriminalitu

Upozorňuje ZMOS.

Mestá a obce musia šetriť. Drahá elektrina ich núti vypínať v noci verejné osvetlenie. Združenie miest a obcí Slovenska pripúšťa, že to môže zvýšiť drobnú kriminalitu.

V obci Štiavnické Bane platili za zálohové platby za elektrinu tritisíc eur mesačne. Od tohto roka im ale platby stúpli takmer dvojnásobne – na päťtisíc eur.

V obci preto už dlhodobejšie pristupujú k šetriacim opatreniam. Od polnoci do šiestej rána nesvietia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Týmto spôsobom sme si trošku aj ušetrili, na projekty, ktoré boli veľmi náročné. Ide o niekoľko desiatok tisíc,“ uviedol Stanislav Neuschl (SNS, SMER-SD), starosta obce Štiavnické Bane.

Združenie miest a obcí upozorňuje, že samosprávy tento rok zaplatia za elektrinu o takmer 25-miliónov eur viac, podobné sumy budú platiť aj počas ďalších dvoch rokov.

K šetriacim opatreniam preto pristúpili aj mestá ako Handlová či Bardejov. Napríklad v Prešove vypínajú verejné osvetlenie v nočných hodinách na území celého mesta.

„Samospráva bude šetriť všade tam, kde je to nevyhnuté a to aj za cenu toho, že určitým spôsobom to môže nabúrať nie len komfort ale aj bezpečnosť, ale určitým spôsobom to môže viesť aj nárastu drobnej kriminality,“ uviedol Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.

Rezort hospodárstva tvrdí, že samosprávy mali možnosť dopredu nakupovať či zabezpečovať energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko