Na hlavný obsah

Evakuácia Mariupola sa odkladá, pretože útoky údajne neprestávajú

Ukrajinská vláda plánuje z Mariupola evakuovať približne 200 000 ľudí.

Evakuácia Mariupola sa odkladá, pretože útoky údajne neprestávajú
Ukrajinskí vojaci pomáhajú utekajúcej rodine pri prechode cez rieku Irpin na okraji Kyjeva. Foto: TASR/AP

Úrady juhoukrajinského mesta Mariupol sa v sobotu (5. 3.) rozhodli odložiť plánovanú evakuáciu civilného obyvateľstva, pretože ruské vojská údajne nedodržiavajú dohodnuté dočasné prímerie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Vzhľadom na skutočnosť, že ruská strana nedodržiava prímerie a pokračuje v ostreľovaní jednak samotného Mariupola a aj jeho okolia, ako aj z bezpečnostných dôvodov bola evakuácia civilného obyvateľstva odložená,“ uviedli predstavitelia mesta vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo v sobotu ráno, že dalo súhlas na vytvorenie evakuačných únikových ciest, ktoré umožnia evakuáciu civilistov zo strategického prístavného mesta Mariupol na ukrajinskom juhovýchode a z mesta Volnovacha na východe Ukrajiny.

„V Mariupole žiadne prímerie nie je a pokoj zbraní nie je ani pozdĺž humanitárneho koridoru,“ povedal britskej BBC viceprimátor Mariupolu Serhij Orlov. Civilisti sú podľa neho pripravení z mesta odísť, ale kvôli ostreľovaniu nemôžu. „Rusi nás aj naďalej bombardujú a používajú delostrelectvo,“ opísal.

Úrady v Mariupole ľudí požiadali, aby išli do krytov, ďalšie informácie o evakuácii vydajú v najbližších hodinách, píše agentúra Unian.

Ukrajinská vláda uviedla pre agentúru Reuters, že plánuje z Mariupola evakuovať približne 200 000 ľudí a z mesta Volnovacha 15 000.

Mariupol sa nachádza na pobreží Azovského mora a má približne 450 000 obyvateľov. Mesto, ostreľované ruskými silami, je fakticky odrezané od zásob pitnej vody aj elektrického prúdu, pričom jeho obyvateľov sužuje chladné počasie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet