Na hlavný obsah

Maďarské stíhačky zalarmoval bombový poplach v srbskom lietadle do Moskvy

Otočili ho na maďarsko-slovenskej hranici.

Maďarské stíhačky zalarmoval bombový poplach v srbskom lietadle do Moskvy
Na snímke stíhačka JAS 39 Gripen v službách maďarského letectva. Foto: Alexandru Chirila - Planespotters.net

Dve bojové lietadlá JAS 39 Gripen maďarských vzdušných síl vzlietli v pondelok (14. 3.) ku srbskému dopravnému lietadlu letiacemu do Moskvy.

Belehradské stredisko riadenia letovej prevádzky totiž nahlásilo bombu na palube, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na správu maďarského rezortu obrany zverejnenú agentúrou MTI.

Z vyhlásenia rezortu vyplýva, že stroj Airbus A-319 sa na maďarsko-slovenských hraniciach otočil späť, pričom v tom čase boli upozornené maďarské gripeny. Tie lietadlo v krátkom čase identifikovali a sprevádzali ho von z maďarského vzdušného priestoru smerom do Srbska.

https://twitter.com/ProductiehuisEU/status/1503427344509374469

Maďarské bojové stroje zostali vo vzduchu v prihraničnej oblasti až dovtedy, kým airbus so 125 cestujúcimi a päťčlennou posádkou nepristál v Belehrade.

Spravodajský server index.hu v tejto súvislosti pripomenul, že v priebehu štyroch dní išlo už o druhý bombový poplach lietadla srbskej leteckej spoločnosti letiaceho do ruského hlavného mesta.

Srbsko podľa servera čelí v posledných dňoch kritike, že zneužíva európske sankcie voči Rusku týkajúce sa zákazu letov smerujúcich do Ruska a letecká spoločnosť Air Serbia rozšírila počet letov do Moskvy.

Estónsky poslanec Európskeho parlamentu Urmas Paet na sociálnej sieti vyjadril názor, že aj lietadlá Air Serbia by bolo potrebné vykázať z európskeho vzdušného priestoru, píše index.hu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet