Na hlavný obsah

Mierová misia NATO na Ukrajine by viedla k vojne s Ruskom, tvrdí Lavrov

Misiu navrhol poľský premiér.

Mierová misia NATO na Ukrajine by viedla k vojne s Ruskom, tvrdí Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Vyslanie mierových síl NATO na Ukrajinu by viedlo k priamej konfrontácii medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou. Vyhlásil to v stredu (23. 2.) ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Obvinil tiež Spojené štáty z údajného marenia „ťažkých“ rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vyslanie medzinárodnej mierovej misie na Ukrajinu minulý týždeň navrhlo Poľsko a poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok (18. 3.) uviedol, že formálnu žiadosť o vyslanie misie podá tento týždeň na samite NATO. Poľsko tiež argumentuje, že Ukrajina by mala dostať ďalšie prostriedky na svoju obranu.

Otázka prípadného vyslania aliančnej misie na Ukrajinu je nanajvýš citlivá práve pre obavy z toho, že by to Moskva mohla vnímať ako priame zapojenie sa NATO do konfliktu na Ukrajine, ktorú Rusko napadlo pred mesiacom.

Opäť kritizoval USA

Lavrov sa v stredu rovnako posťažoval, že USA komplikujú rozhovory s Ukrajinou, ktoré označil za ťažké, pretože Kyjev podľa neho neustále mení svoje postoje.

Podľa ruského ministra je cieľom Washingtonu „dominovať“ svetovému poriadku, o čo sa vraj Spojené štáty snažia okrem iného prostredníctvom sankcií.

„Rokovania sú ťažké, ukrajinská strana neustále mení svoj postoj. Je ťažké zbaviť sa dojmu, že naši americkí kolegovia ich držia za ruku,“ vyhlásil podľa agentúry AFP šéf ruskej diplomacie v rozprave so študentmi Štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov (MGIMO) v Moskve.

Ruský vyjednávač Vladimir Medinskij už minulý týždeň povedal, že Moskva a Kyjev sa nachádzajú „niekde na polovici cesty“. Týkalo sa to rokovaní o demilitarizácii Ukrajiny, čo je jednou z hlavných deklarovaných ruských požiadaviek.

Obe strany sa údajne priblížili tiež v otázke možného vstupu Ukrajiny do NATO, ktorý Moskva zásadne odmieta. Rokovania oboch strán sa odohrávajú za pretrvávajúcej ruskej agresie proti susednej krajine a neustáleho ruského ostreľovania a bombardovania viacerých ukrajinských miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet