Na hlavný obsah

Nárok na očkovanie proti koronavírusu majú všetci Ukrajinci na území Slovenska

Očkovanie je bezplatné.

Nárok na očkovanie proti koronavírusu majú všetci Ukrajinci na území Slovenska
Muž dostáva vakcínu počas očkovania proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Zaočkovať proti koronavírusu sa na Slovensku môžu všetci občania Ukrajiny, ktorí sa aktuálne zdržiavajú na území SR.

Bezplatne tak môžu urobiť všetci bez rozdielu ich statusu. Rozdiel je iba v tom, aké identifikačné číslo zadajú pri registrácii a v type dokladu, ktorým sa preukážu pred očkovaním, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Rezort od 7. marca 2022 rozšíril okruh osôb s nárokom na bezplatné očkovanie proti koronavírusu. V zmysle aktuálne platných pravidiel majú nárok na očkovanie všetky osoby s bydliskom na území Ukrajiny, ktoré sa aktuálne nachádzajú na Slovensku.

Očkovanie aj bez registrácie

„Bezplatne sa zaočkovať v očkovacích centrách na Slovensku tak môžu nielen žiadatelia o azyl alebo dočasné útočisko, ale všetky osoby s bydliskom na území Ukrajiny,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Zaregistrovať sa môžu cez portál korona.gov.sk. Ako identifikátor musia uviesť číslo dokladu preukazujúci ich status na Slovensku (prípadne ukrajinského identifikačného dokladu).

Občania Ukrajiny môžu využiť aj očkovanie bez registrácie. V prípade aplikácie druhej alebo posilňujúcej dávky musia dokladovať, že dostali predošlú dávku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko