Na hlavný obsah

Obmedzenia pre hromadné podujatia a prevádzky sa od pondelka rušia

V Česku končí na väčšine miest aj povinnosť nosiť respirátor.

Obmedzenia pre hromadné podujatia a prevádzky sa od pondelka rušia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Otváracie hodiny prevádzok obchodu a služieb od pondelka (14. 3.) už nepodliehajú obmedzeniam a hromadné podujatia nemajú obmedzenú kapacitu. Vyplýva to z vyhlášok úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

ÚVZ zrušil vyhlášky, ktoré upravovali pravidlá pre činnosť prevádzok maloobchodu a služieb a organizáciu hromadných podujatí. Namiesto nich plánuje vydať usmernenie hlavného hygienika pre organizáciu hromadných podujatí a činnosť prevádzok počas pandémie ochorenia COVID-19 na Slovensku.

Okrem zrušenia prevádzkových a kapacitných obmedzení budú prevádzky a hromadné podujatia fungovať v režime základ. Povinnosť nosiť respirátor však zostáva naďalej zachovaná, týka sa to aj hromadných podujatí v exteriéri.

Výnimku z nosenia respirátora majú po novom osoby vystupujúce na tlačových konferenciách pre novinárov (netýka sa to novinárov, ktorí sa na týchto konferenciách pracovne zúčastňujú) a účinkujúci v spravodajských a publicistických programoch.

Mení sa aj režim na hraniciach. Ruší sa povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom PCR testu pri prílete na Slovensko z rizikových krajín.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že k uvoľneniu opatrení pristupuje po zohľadnení aktuálnej epidemiologickej situácie. ÚVZ sa s touto argumentáciou stotožňuje. „Pri zhoršení či zlepšení epidemiologickej situácie sa operatívne pristúpi k úprave opatrení,“ doplnil ÚVZ.

V Česku rušia aj respirátory

Nosenie respirátorov je v Českej republike oddnes povinné len vo verejnej doprave, zdravotníctve a sociálnych službách. Na iných miestach sa ochrana dýchacích ciest nevyžaduje.

Minister zdravotníctva Vlastimil Válek minulý týždeň uviedol, že ak sa bude pandémia koronavírusu vyvíjať priaznivo, povinnosť nosiť respirátory sa v apríli úplne skončí.

Respirátory sú teraz povinné vo vlakoch, mestskej hromadnej doprave, autobusoch a taxíkoch a vyžadujú sa aj v kabínach lanoviek.

Zo zariadení sociálnych služieb sa naďalej vyžadujú v domovoch pre seniorov, pre osoby so zdravotným postihnutím, osobitnej starostlivosti pre osoby s demenciou a v týždenných stacionároch alebo iných sociálnych službách v pobytovej forme.

Na týchto miestach zostávajú v platnosti aj výnimky z nosenia respirátorov, napríklad pre deti v predškolskom veku, osoby s mentálnym alebo duševným postihnutím, hospitalizované osoby, klientov pobytových sociálnych služieb alebo vodičov verejnej dopravy.

Nemusia ich nosiť ani ľudia, ktorým lekár potvrdil, že im to ich zdravotný stav nedovoľuje. Nie sú potrebné ani počas jedla.

Koniec covidových pasov vo Francúzsku

Francúzsko tiež po dvoch rokoch ruší na pracoviskách opatrenia súvisiace s covidom. Od pondelka sa na pracoviskách nevyžaduje nosenie rúška ani dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti. Informovala o tom agentúra DPA.

Od pondelka môžu ľudia opäť chodiť do reštaurácií, navštevovať kiná, múzeá a iné podujatia a cestovať diaľkovými vlakmi bez potvrdenia o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 či negatívneho testu.

Covidový pas však ostanel nutnosťou pri návštevách domovov dôchodcov. Informovala agentúra Reuters.

Povinnosť nosiť rúško sa zrušila aj v interiéri s výnimkou verejnej dopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko