Na hlavný obsah

OSN vyšetruje možné vojnové zločiny páchané na Ukrajine

Upozorňuje na útoky na civilistov.

OSN vyšetruje možné vojnové zločiny páchané na Ukrajine
Ukrajinský vojak kladie kvety na pamiatku padlým vo vojne s Ruskom. Foto: TASR/AP

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) preveruje správy o útokoch na Ukrajine, ktoré by mohli byť vojnovými zločinmi. Uviedla to v piatok (25. 3.) Matilda Bognerová z OHCHR, ktorá vedie monitorovaciu misiu úradu na Ukrajine.

„Rozsah civilných obetí a ničenie civilných objektov silno naznačuje, že sa porušujú zásady rozlišovania, primeranosti, pravidlo o preventívnych opatreniach. Porušuje sa tiež zákaz nerozlišujúcich útokov (medzi civilnými a vojenskými objektmi či ľuďmi),“ uviedla Bognerová.

Upozornila, že vojenské sily používajú výbušné zbrane s plošným účinkom v obývaných oblastiach alebo v ich blízkosti – vrátane rakiet, delostreleckých granátov či náletov. To má katastrofálny dosah na civilné obyvateľstvo.

Ako príklad okrem iného uviedla útok z 3. marca, ktorý zasiahol dve školy a niekoľko obytných domov v Černihive, pri ktorom zahynulo 47 civilistov. „Všetko nasvedčuje tomu, že to bol dôsledok ruských leteckých úderov,“ poznamenala.

Ďalej upozornila na zničenie mariupolskej nemocnice z 9. marca, ktoré podľa nej s najväčšou pravdepodobnosťou tiež spôsobil ruský nálet. „Zranených bolo 17 civilistov, medzi nimi deti a tehotné ženy. Jednej zranenej žene sa po útoku (zdravotníci) snažili pomôcť rodiť cisárskym rezom, ale neprežila ona ani dieťa. Lekári operovali pri sviečkach,“dodala Bognerová.

Streľba na civilistov

Úrad preveruje aj obvinenia z náhodného ostreľovania zo strany ukrajinských ozbrojených síl v Donecku a na ďalších miestach proruských separatistických samozvaných republík na východe krajiny.

„Tieto útoky spôsobujú obrovské ľudské utrpenie a môžu sa rovnať vojnovým zločinom. Musia skončiť,“ dodala Bognerová.

OHCHR ďalej vyšetruje správy o streľbe ruských síl na civilistov, ktorí sa v autách snažili evakuovať, alebo informácie o zabíjaní civilistov ruskými jednotkami počas pokojných zhromaždení.

„Dostali sme tiež dve obvinenia ohľadne zabitia civilistov na území kontrolovanom (ukrajinskou) vládou pre ich údajnú príslušnosť k ruským silám alebo podpore proruských názorov,“ povedala šéfka ukrajinskej misie OHCHR.

Úrad tiež preveruje dve desiatky prípadov zmiznutia ukrajinských činiteľov v regiónoch pod kontrolou ruských síl. Zaoberá sa tiež prípadmi svojvoľného zadržania alebo zmiznutia novinárov či aktivistov, ktorí sa postavili proti invázii. Vyšetruje nútené presuny civilistov na územie ovládané Ruskom.

Od začiatku ruskej invázie dostal tiež hlásenie o bití ľudí na území kontrolovanom ukrajinskou vládou pre to, že ich napríklad považovali za proruských priaznivcov alebo porušili zákaz vychádzania.

Rusko dlhodobo popiera, že by útočilo na civilistov. Rovnako ukrajinské úrady opakovane uviedli, že sa nikdy nezameriavali na civilistov, a upozornili, že ľudia žijúci v Doneckej a Luhanskej oblasti sú Ukrajinci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet